Den 19 september är det kyrkoval. Då kan invånarna rösta på vilket parti som ska få bestämma vad som händer med kyrkans verksamhet, och kyrkoruinernas framtid. Så här tycker några av kandidaterna som ställer upp i kyrkofullmäktige i Sigtuna församling.
Stefan Hammarbäck, ordförande Posk Sigtuna
– Vi vill försöka ha en så avpolitiserad ledning av kyrkan som möjligt, det är det vi verkar för. Sen vill vi utöka diakoniverksamheten, och vi vill fortsätta ha ett bra ungdomsarbete. Vi vill dessutom verka för att Sigtuna blir en pilgrimsvandringsstad. Därför vill vi ha ett centrum där man kan samlas. Det är ju så att våra ruiner är en av våra främsta turistmål. Och det tänker vi att man kan få fart på med pilgrimsfärderna.
Kyrkoruinerna ja, vad händer med dem om ni får bestämma?
– De är båda färdigrenoverade. S:t Olofs kyrkoruin står ju på vår kyrkomark vid Mariakyrkan. Den är öppen för allmänheten. S:t Per ägs också av kommunen, där vill andra ha evenemang och konserter, vilket är en utveckling vi är tveksamma till.
Carolina Muskus, ordförande för Borgerligt alternativ i Sigtuna församling
– Vi vill att kyrkan tar mer plats i Sigtuna stad och fortsätter jobba med det lokala föreningslivet. Ett exempel är att vi vill se en scen vid S:t Pers ruin där det kan hållas konserter och teaterskådespel i linje med kyrkans värdegrund.
– Vi vill även se en större satsning på ett pilgrimscenter i Sigtuna stad, dit både troende och besökande får komma och ta del av våra vackra kyrkor samt besöka våra ruiner. Detta ligger i vårt budgetförslag för kommande år.
– För att locka nya medlemmar och behålla gamla måste vi kunna erbjuda en modern och attraktiv ungdomsverksamhet. Detta ska genomsyra hela personalgruppen och även ideellt engagerade personer i församlingen. Det behövs fler vuxna i våra barns- och ungdomars liv för att motverka psykisk ohälsa, stress och oro. Det kan innebära att vi vill satsa på ytterligare en diakon i församlingen.
Kyrkoruinerna vad händer med dem om ni får bestämma?
– Vi tycker att S:t Olofs ruin som står på kyrkogårdsmark ska användas på ett sätt som lämpar sig för platsen, det vill säga lugnare tillställningar som mindre begravningar, bröllop och dop, men även mindre musik- eller teaterföreställningar kan förekomma inne i byggnaden.
– S:t Pers ruin ligger bortom kyrkogården och lämpar sig mycket bättre för större föreställningar och aktiviteter. Ambitionen är så klart att Sigtuna församling ska gå plus på det och samtidigt vara en central del av Sigtuna stads kulturliv.
Märtha Lindberg, gruppledare Socialdemokraterna i Sigtuna församling
– Vi jobbar ju för jämställdhetsfrågor och tycker att kyrkan har en viktig roll. Den har ju många funktioner med diakoni och ungdomsverksamhet. Vi vill att det ska fortsätta vara en öppen och jämlik kyrka, alla ska vara välkomna. Alla som behöver hjälp ska få den.
– Vi tycker även att barn- och ungdomsverksamheten ska vara gratis. Vi tycker också att man ska ha samarbeten med skolor och bibliotek. Vi vill även arbeta för en god arbetsmiljö.
Ruinerna, vad händer om ni får bestämma?
– Vi har inte fått någon framställan centralt om att kommunen vill samarbeta med kyrkan om vad den ska användas till. Jag personligen tycker att man ska bevara ruinerna som de är. Man kan ha småkonserter men jag tycker inte att man ska bygga någonting runtomkring.