Försäljning av allmännyttan får kritik

Hyrorna kanske kommer att höjas efter att Rikshem tar över en stor del av Sigtunahems bostäder. Det befarar Vänsterpartiet i Sigtuna.

Sigtuna2011-10-25 12:02

– Vi är emot affären. Dels för att man säljer ut gemensam egendom som är viktig för kommunen att äga. Dels för att det är den största privatiseringen i kommunens historia som genomförs på ett mycket snabbt sätt, säger Petri Perälä (V).

Vänsterpartiet var det enda parti i Sigtuna kommunfullmäktige som var emot att kommunen ska sälja lokaler för sammanlagt 1,7 miljarder kronor till Rikshem (före detta Dombron). I affären ingår drygt tusen av Sigtunahems lägenheter, elva skollokaler och kommunens flesta äldreboendens lokaler. Rikshem ägs av fjärde AP-fonden och AMF pension, det vill säga av pensionspengar, och utmålas av den politiska majoriteten (S, C och MP) nästan som ett företag som sysslar med välgörenhet.

Men Petri Perälä tycker att man bör vara försiktig med att hoppas för mycket av ett företag.
– Det vore ju märkligt om deras ägare inte har avkastningskrav på företaget. Frågan om hur högt avkastningskrav de har, fick vi inget svar på under kommunfullmäktigedebatten, säger Petri Perälä.
Enligt honom så har kommunalägda Sigtunahem inte begärt någon avkastning alls under 5–6 år vilket har hållit ner hyrorna lite. Även Hyresgästföreningen är emot den stora affär som majoriteten av politikerna i Sigtuna kommun har beslutat att genomföra.
– Vi är emot affären. Vi tycker aldrig att man ska sälja ut den kommunala allmännyttan och det vore bättre för hyresgästerna om Sigtunahem behålls i sin helhet, säger Terje Gunnarson, ordförande för Hyresgästföreningens region Stockholm.

Även om Sigtunahem kommer att bygga nya bostäder och rusta 3 000 lägenheter för en del av pengarna från försäljningen så tycker Hyresgästföreningens representant att affären är dålig.
– Visst är det bra att pengar från försäljningen går till upprustning och nyproduktion. Men det hade varit ännu bättre om alla bostäder hade stannat i det kommunala bostadsbolaget eftersom det hade gjort Sigtunahem starkare och gjort det lättare för kommunen att klara av sitt bostadsförsörjningsansvar i framtiden, säger Terje Gunnarson.

Det Hyresgästföreningen hoppas på nu är att alla pengar från försäljningen stannar kvar i bostadsbolaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!