Fornlämningar kan ha skadats
Fornlämningar kan ha skadats vid Odensala kyrka när Svenska kyrkan i Märsta nyligen anlade ett nytt gravkvarter. Enligt Länsstyrelsen i Stockholm finns det inga juridiska möjligheter att hindra ingrepp på kyrkogårdar. Men andra länsstyrelser i landet tolkar lagen annorlunda.
Foto: Jens Flyckt
- Det börjar bli trångt på Odensala kyrkogård, säger Dag Jonsson, Svenska kyrkans kanslichef i Märsta.
Odensala kyrka är från 1200-talet, men sannolikt har det funnits en äldre träkyrka på platsen. Det nya gravkvarteret ligger mellan den äldre kyrkogården och den nya delen. I och med att platsen inte använts för begravningar kan lämningar från tiden innan kyrkan byggdes, eller rester från byggskedet, finnas bevarade i jorden.
Om en okänd fornlämning, till exempel kulturlager, påträffas vid markarbeten ska arbetet enligt lag stoppas och fyndet anmälas till länsstyrelsen.
- Jag har varit i kontakt med Länsstyrelsen i Stockholms län. När det gäller kyrkogårdsmark behövs inget tillstånd för oss att gräva. Kyrkogårdar är ett undantag, säger Dag Jonsson.
Även sprängning har skett, trots närheten till kyrkan med dess unika kalkmålningar från 1500-talet. Men enligt Svenska kyrkan är det är ingen risk att kyrkan, som står på berg, skadas.
Carl-Henrik Ankarberg, sakkunnig i kyrkfrågor vid Länsstyrelsen i Stockholms län, bekräftar att Svenska kyrkan ringt honom. Han säger att lagstiftningen som är till för att skydda fornlämningar inte gäller moderna kyrkogårdar, även om marken har använts sedan medeltiden.
- Då gäller inte samma paragrafer som om en fornlämning hittas någon annanstans. Det vanliga fornminnesbegreppet som innebär att jag kan skriva beslut om en arkeologisk undersökning, gäller inte kyrkogårdsmark, säger Carl-Henrik Ankarberg.
Inte ens när schaktningen berör orörd mark intill en medeltida kyrka?
- Nej, säger han.
Senare återkommer Carl-Henrik Ankarberg. Länsstyrelsens kulturenhet har då delvis ändrat uppfattning. Om en okänd fornlämning påträffas på en kyrkogård bör den undersökas, skriver han i ett mejl.
Andra länsstyrelser i landet, bland annat i Jämtland och i Östergötland, tolkar lagen annorlunda. När till exempel en fjärrvärmeledning skulle dras till medeltida Kärna kyrka beslutade länsstyrelsen i Östergötland att en arkeologisk undersökning först skulle göras.
Bengt Häger, länsantikvarie i Östergötlands län, känner till Odensala kyrka. Han blir förvånad när han får höra om vad som hänt.
- Det där med generellt tillstånd för kyrkogårdar är inget vi tillämpar. Hos oss krävs det dels ett tillstånd att ändra på kyrkogården samt ett annat tillstånd för grävning, som i sin tur förutsätter en arkeologisk undersökning av platsen. Ska man göra ett nytt gravkvarter är det rutin för oss att först utreda fornlämningsförekomster, säger Bengt Häger.
Fotnot: Kulturlager är jordlager som har påverkats av människor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!