Förbud mot vätskor förlängs

Förbudet mot att ta med vätskor i handbagaget på flyget förlängs i tre år till. Inte heller det system som testas på Arlanda sedan i höstas för att upptäcka flytande sprängmedel är smidigt nog för att funka i större skala.

Sigtuna2010-02-24 20:27
Dagens EU-regler innebär att vätskor bara får följa med i handbagaget i mängder upp till en deciliter, när du reser från ett land utanför unionen. När reglerna infördes 2006 trodde man att godkänd utrustning för att kontrollera vätskor skulle hinna tas fram innan reglerna går ut den 29 april i år. Och olika testinstrument har prövats på flygplatser världen över.

Hittills funkar dock inga tillräckligt bra för att inte skapa problem med köer för resenärerna, till exempel på grund av falsklarm som leder till extrakontroller. Nu dröjer det alltså tre år till innan förbudet upphör, enligt ett förslag som EU-parlamentet förväntas godkänna under februari.
På Arlanda testas sedan i september utrustning från Ceia, ett italienskt företag. Apparaten använder ett elektromagnetiskt fält och infrarött ljus för att upptäcka om flaskor döljer explosiva vätskor.

Resenärer som flyger direkt från ett land utanför EU och ska vidare inom Sverige kan under försöket ta med vätskor köpta i duty freen på flygplatsen de rest från i handbagaget. Detta om kvitto visas upp, och flaskorna ligger i en stängd plastkasse. En del av passagerarna väljs sedan slumpmässigt ut för test. Kontrollen tar bara 5-10 sekunder - men räknar man in framplockande av flaskor tar det förstås längre tid. Enligt Anna Strömwall, chef för säkerhetskontrollen på Arlanda, har försöket dock gått bra och inte lett till extra köande. 0,2 % av testerna har gett utslag, men då har det varit falsklarm och aldrig explosiva vätskor.

Hur kommer det sig att förbudet blir kvar?
- Det finns inte några smidiga metoder för att säkerställa säkerheten, säger Anna Strömwall.
Inte heller metoden man testar på Arlanda går att införa i större skala utan risk för köer, enligt Anna Strömwall. Och på stora internationella flygplatser menar hon att dagens testmetoder inte alls skulle fungera, just på grund av tidsåtgången.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om