Fönsterrenovering i Rosersbergs slott

Under en flagnad yta finns friska bågar. Fönstren på Rosersbergs slott håller på och renoveras i ett flerårigt projekt. Denna vecka får hantverkarna hjälp av deltagare på ett byggnadsvårdsläger.

Rent nöje. Ingrid Wannfors skrapar och slipar rent fönsterbågen. Till kursen på Rosersbergs slott har deltagarna fått ta med sig ett eget fönster om de vill, vid sidan av arbetet med slottets fönster. Det här kommer från hennes kolonistuga.

Rent nöje. Ingrid Wannfors skrapar och slipar rent fönsterbågen. Till kursen på Rosersbergs slott har deltagarna fått ta med sig ett eget fönster om de vill, vid sidan av arbetet med slottets fönster. Det här kommer från hennes kolonistuga.

Foto: Hans E Ericson

Sigtuna2008-06-26 20:00
I en verkstad på slottsområdet i Rosersberg lär sig deltagare under en vecka hur de ibland hundra år gamla fönstren ska renoveras. Kursledaren Lennart Rydell kommer från det Borlängeföretag som ansvarar för ett flera år långt renoveringsprojekt på slottet, där samtliga fönster ses över.
- Vi behåller så mycket original som möjligt. En del fönster är så dåliga att vi måste ta bort allt. Andra slipar vi bara av och tvättar innan vi målar om dem. Så lite historia blir kvar. Då får vi en liten kant i ytan, det blir inte så jämt och slätt.

Infravärme mjukar upp kittet så att det går lätt att få bort. Spruckna lager av färg skrapas. Fönstret slipas, oljas med rå linolja, grundmålas och slutstrykes två gånger. Ett pilligt jobb som kräver noggrannhet. Ingrid Wannfors njuter.
- Det här är inget arbete, det är rena nöjet. En lista för själen.

Till vardags är hon jurist i Stockholm. Samt ägare till en kolonistuga med "urgamla fönster". Hon har deltagit i flera kurser i gamla hantverksmetoder.
- Det är jätteroligt att göra något på semestern som bryter mot vardagen.

Ingrid Mårdh från Uppsala vill få lära sig mer om hur fönstren i hennes hundraåriga hus ska tas om hand. Samuel Palmblad från Växjö lockades till kursen mycket just för att den hålls på Rosersbergs slott som han länge varit intresserad av, men aldrig besökt.
- Det är ett av de mest dolda kungliga slotten. Och det är betydligt häftigare och bättre bevarat än jag hade trott.

Han är antikvarie på Smålands museum i Växjö, och alltså väl bekant med gamla hus och hantverksmetoder. Men det blir mest skrivbordsarbete. På kursen får han använda händerna. Kursen arrangeras av Svenska byggnadsvårdföreningen i samarbete med Statens fastighetsverk, som äger och förvaltar slottet. Kursen hålls för andra året i rad.
- Det handlar om handens intelligens. Och det är spännande att få jobba med fönster på ett slott, det är inte så ofta man kommer så nära ett slott, säger Karolina Lundqvist, lägeransvarig på föreningens rikskansli.

Tanken med kurserna är att sprida kunskap om traditionella hantverksmetoder. Genom att hjälpa till med oftast offentligt ägda eller föreningsägda äldre byggnader lär sig folk att ta hand om sina egna gamla hus också, och inte byter ut fönstren i onödan eller måste lägga ut pengar på att lämna bort dem.
- Det finns ett värde i att folk kan ta reda på sina egna fönster. Det som kostar pengar när det gäller fönster är tid, säger Lennart Rydell.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om