Flygledare på Arlanda blir sjösjuka

När det blåser hårt svajar flygledartornet på Arlanda. En knappt märkbar rörelse, som får en handfull flygledare att må illa. Sjösjukan ska nu motverkas med hjälp av vattenbehållare som ska placeras inuti tornet.

När vinden tar i vajar tornet och då kan flygledarna bli sjösjuka.

När vinden tar i vajar tornet och då kan flygledarna bli sjösjuka.

Foto: Staffan Claesson

Sigtuna2002-10-23 09:48
flygledare är inget nytt i Arlandatornet. Redan när flygledarna satt i det gamla, 36 meter höga, tornet klagade några på att de mådde illa när det blåste över 15 sekundmeter. I det nu dubbelt så höga tornet blir svängningarna långsammare, som dyningarna på havet.
- Någon tipsade om ett armband man kan sätta på sig, som trycker på en punkt i handleden. Det har vi köpt in och flera av dem som blir sjösjuka använder det regelbundet med framgång, säger flygtornets chef Pia Johansson.
Flygledarnas sjösjuka blev en medianyhet sedan Luftfartsverkets interna tidning LFV Tidningen berättat om planerna på att installera en barlast bestående av 600-700 vattenbehållare i tornskaftet för att dämpa svängningarna. Pia Johansson ordnade genast presskonferens om saken, men tycker själv att det blivit lite av en storm i ett vattenglas.
- Det är faktiskt inget konstigt det här. Alla som arbetar i höga byggnader och har benägenhet för sjösjuka känner av när det blåser, säger hon.
Att tornet svajar är heller inget märkligt.
- Det måste röra på sig när det blåser, annars går det helt enkelt av, säger Luftfartsverkets informationschef Jan Lindqvist.
Det 83 meter höga tornet ska kunna böja sig nästan en hel meter, men sådana stora svängningar handlar det inte om i blåsvädret på Arlanda.
Sjösjukan påverkar inte heller flygledarnas arbete i tornet. Mår någon för illa får han eller hon gå undan ett tag.
- Men ingen har, mig veterligen, mått så illa att han fått gå ut och kräkas, säger Pia Johansson.
Innan vattenbehållarna sätts på plats måste det till ett par rejäla höststormar, så att personalen kan berätta vilka vindar som är mest obehagliga. Utifrån dessa upplysningar kan barlasten placeras så att dämpningen får störst verkan. När det är klart väntas svajningarna halveras.




UNT-Fakta:
Tornet togs i drift natten till julafton för snart ett år sedan. Här arbetar runt 100 personer, 60 av dem är flygledare och flygledarassistenter.
Tornet mäter 83,5 meter och är precis så högt som det behöver vara för att flygledare och trafikkontrollanter ska kunna se ut över flygplatsen och det närmaste luftrummet.
Tornet består av två huvuden och arkitekten Gert Wingårdh inspirerades av korparna Hugin och Munin i den nordiska mytologin när han ritade tornet. I det översta huvudet sitter flygledarna, i våningen under finns trafikplanerarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om