Många stipendier delades ut vid gymnasieskolornas avslutningar, även vid SSHL där en dag har döpts till stipendiedagen.
Ett av stipendierna som förvaltas av Svenska kyrkan delas bara ut till ”av läroverkets styrelse utvalda behövande, flitiga och välartade ynglingar”. Stipendierna är på 5 000 kronor vardera och kommer från Thure Bergdahls stipendiefond som instiftades i början av 1900-talet.
Varför är det så här fortfarande?
– Vi reagerade faktiskt på det innan vi delade ut stipendiet i år och ringde till Svenska kyrkan för att höra om de kunde göra en ändring. Men de höll fast vid att vi ska följa stadgarna. Vi kan inte ändra dem på egen hand, säger Carina Nilsson, rektor på SSHL.
Vad gör stipendierna för nytta?
– Jag tror att de kan sporra till att komma över ett visst meritvärde i betygen. Det är också bra att skolan visar att det är viktigt och lönar sig att vara en god kamrat eller medborgare, säger Carina Nilsson.
Hon tror att vissa stipendier kan inspirera eleverna på olika sätt.
– Även om summorna ofta är ganska små och inte räcker till allt, så tror jag att det kanske kan uppmuntra någon som exempelvis funderat i banorna att studera utomlands att ta steget ut om han eller hon får ett stipendium för det.
På Svenska kyrkan svarar stiftelsehandläggare Annika Palmquist att de har ansökt om att få avsluta Thure Bergdahls stipendiefond. Stipendierna kommer bara att delas ut ett år till.
– Bakgrunden är att fonden inte bär sig. Administrationen kostar mer än vad fonden växer.
På frågan varför stadgarna inte ändrades svarar hon:
– Villkoren i stadgarna ligger helt utanför vår kontroll. Det är vår tillsynsmyndighet, Kammarkollegiet, som möjligen kan besluta i sådana frågor. Vi fick bara en fråga från skolan om ordet yngling gick att tolka annorlunda. Därför frågade vi Kammarkollegiet om det var tillåtet, men de svarade att yngling betyder ung man, att det inte var möjligt att dela ut stipendiet till flickor.
Hur ställer sig Svenska kyrkan till fonder som har gammaldags stadgar och bara delar ut till ett kön?
– Det är andra som måste uttala sig om det. Mitt uppdrag var att ansöka om att lägga ner fonden. Men generellt sett har vi ingen möjlighet att ändra på villkoren för fonder som vi förvaltar, vi måste förhålla oss till det som den som upprättat fonden har stipulerat. Ytterst är det Kammarkollegiet som bestämmer.