Fler ungdomar skolkar i Sigtuna

Fler ungdomar i Sigtuna blir av med sitt studiestöd därför att de skolkar för mycket. "Sigtuna går mot strömmen".

Ett tomt klassrum under corona. Fler elever har straffats för skolk i år än förra året.

Ett tomt klassrum under corona. Fler elever har straffats för skolk i år än förra året.

Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Sigtuna2022-07-08 12:00

– Under pandemin var det svårt för lärarna att rapportera skolk därför att undervisningen var på distans. Nu är eleverna tillbaka i skolan och bänkarna igen och nu ser lärarna eleverna igen på ett helt annat sätt, säger Per Engberg, analytiker på CSN, Centrala studiestödsnämnden som sammanställt den senaste statistiken över elever som skolkat för mycket och därmed blivit av med sitt studiestöd.

En elev i gymnasiet som är borta mer än 4 timmar, utan något skäl för det och vid upprepade tillfällen under 30 dagar, blir av med sitt studiestöd den månaden. Det hände under det senaste läsåret 159 elever eller 8,6 procent av Sigtunas totalt 1850 gymnasieungdomar. Året innan var andelen 5,2 procent och året dessförinnan, 2019/2020 var det 7,3 procent av Sigtunaeleverna som blev av med studiestödet.

Förra årets låga siffra går igen i hela landet och var enligt Per Engberg, en tydlig effekt av att undervisningen under pandemin skedde på distans. Men att siffrorna nu för Sigtunas del ökar en bit över tidigare års nivåer, sticker av.

– Där går Sigtuna mot strömmen. I hela riket blev 8,6 procent av med stödet året före pandemin, alltså 2019/2020, och det har nu sjunkit till 7,9 procent.

I hela Stockholms län blev 9,9 procent av eleverna på gymnasiet av med sitt studiemedel, jämfört med 9,8 procent 2019/2020.

I Upplands Väsby blev 10,9 procent av eleverna i år av med studiemedel. I Vallentuna 10,1 procent och i Upplands-Bro 6,6 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!