Fler känner sig trygga i sitt bostadsområde

De som bor i Sigtuna kommun känner sig tryggare idag jämfört med för ett år sedan, visar en ny studie. Men Sigtunabor UNT talat med förstår inte riktigt varför. "Märkligt. Har man vant sig?"

"Mitt område är lugnt och fint", säger Yasmine Sabah, som flyttade till Märsta i höstas.

"Mitt område är lugnt och fint", säger Yasmine Sabah, som flyttade till Märsta i höstas.

Foto: Maria Jansson

Sigtuna2023-01-25 17:00

När Märsta- och Sigtunabor i höstas blev tillfrågade i Statistiska centralbyråns stora medborgarundersökning om hur trygga de känner sig i sina bostadsområden, var det fler som svarade att de känner sig trygga jämfört med året innan, och det var färre som svarade att de kände sig mycket otrygga. 

Enkäten är bred och ställer frågor om allt från boende till hur man ser på samhällsservice och närhet till skola och omsorg. Även inom andra områden var Sigtunabor mer optimistiska i höstas jämfört med året innan, men särskilt när det gällde trygghet stack svaren för Sigtuna ut.

undefined
"Det kanske har förflyttat sig?" säger Anna-Lena Heinänen, apropå att färre tycker sig märka narkotikahandeln i kommunen.

Till exempel svarade 48,9 procent 2021 att de upplevde narkotikahandel som mycket problematiskt i kommunen mot "bara" 36 procent, i enkäten 2022, vilket också är en statistiskt säkerställd siffra. Totalt besvarades enkäten av 396 Sigtunabor.

– Härligt. Men märkligt. Samhället är ju inte tryggare egentligen. Har man vant sig vid det? funderar Anna-Lena Heinänen, högt om siffrorna och undrar om själva problemen kanske flyttat "vidare" rent fysisk.

– Jag har aldrig varit rädd här. Men varje gång jag öppnar en tidning på morgonen undrar jag var det skjutits. Det är en lättnad när det inte är här, säger hon.

– Man ser polisen oftare nu, och det går väktare här i centrum, ger Rune Byström som möjlig förklaring.

undefined
"Det kanske beror på vem man frågat? Vi har alltid känt oss trygga", säger Bert och Solveig Thörn.

En kvinna, som inte vill säga sitt namn, undrar om att det kanske hände något särskilt 2021 när enkäten gjordes som gjorde Sigtunaborna mer otrygga än vanligt.

– För mig är det ingen skillnad. Eller folk kanske jämför med andra delar av Stockholm, och tycker att där är det värre? säger hon.

– Jag har aldrig känt mig otrygg här, säger Solveig Thörn och får medhåll av sin man Bert. De kommer inte på vad som skulle vara annorlunda nu mot tidigare.

– Det kanske beror på vem man frågar, hur man gjort undersökningen, säger hon.

undefined
"Mitt område är lugnt och fint", säger Yasmine Sabah, som flyttade till Märsta i höstas.

– När folk svarar så, kanske det har blivit bättre om nu polisen satsar mer här, säger Yasmin Sabah.

– Det kanske är sant, men det gäller inte mig, säger Harald Hensel, som bott här i 50 år. Han känner sig trygg, men säger att han är på sin vakt på vissa ställen, som exempelvis vid stationen när han kommer med tåget sent på kvällen.

– Om bussarna gick oftare skulle jag känna mig tryggare.

I övrigt hamnade de absolut flesta svaren i enkäten inom felmarginalen.

undefined
Harald Hensel känner ingen skillnad i fråga om att vara trygg i Sigtuna. "Man får vara på sin vakt på vissa ställen".
SCB:s undersökning

Undersökningen görs en gång per år, på uppdrag av kommunerna.

2022 deltog 396 personer boendes i Sigtuna kommun. 2021 var det 638.

Frågor som ställts är bland annat: Hur trygg känner du dig utomhus i området där du bor, när det är mörkt ute? Hur stort eller litet problem tycker du att följande saker – personer/gäng som stör, narkotikahandel, inbrott/stölder – är i din kommun? 

Frågorna har ställts första gången 2021 och kan inte jämföras med undersökningar från tidigare år.

Källa: SCB.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!