Färre ensamma flyktingbarn

Antalet ensamkommande flyktingbarn som kommer till Sigtuna kommun har minskat. Men kommunen håller fast vid åsikten att staten borde ta ansvaret för barnen.

Sigtuna2012-03-04 11:02

– Vi tycker fortfarande inte att systemet för kommunernas mottagande av ensamkommande flyktingbarn fungerar, säger Lola Svensson (S) ordförande för socialnämnden i Sigtuna kommun.

I dag är det nio, istället för som tidigare fyra kommuner i Sverige, som kallas för ankomstkommuner. Det innebär att de av staten har utsetts att ta ansvar för att i ett första skede ta hand om de flyktingbarn och ungdomar som kommer ensamma till Sverige. Under 2011 var det 2657 ensamkommande barn som sökte asyl i Sverige.

Men trots att antalet ankomstkommuner har ökat så tycker politikerna i Sigtuna att systemet svajar. Bland annat vad det gäller statens ersättningar till kommunerna. UNT rapporterade i fredags om att Migrationsverket får kritik från Riksrevisionen för att man inte har kontroll över hur mycket de nio ankomstkommunerna fakturerar för de ensamkommande flyktingbarnen.

Men det största problemet för kommunen, och det som Sigtunas kommunalråd Anders Johansson (S) tidigare krävt migrationsminister Tobias Billströms avgång för, handlar om att för få kommuner tar sitt ansvar. Ankomstkommunerna ska egentligen bara vara genomgångskommuner, men många ungdomar blir kvar i Sigtuna även sedan de fått permanent uppehållstillstånd.

I dag får ankomstkommunerna full ersättning för sina faktiska kostnader för barnen innan de fått uppehållstillstånd. Och det är något som Lola Svensson anser måste vara kvar.
– Om inte regeringen beslutar att staten ska ta över ansvaret för barnen så måste vi i ankomstkommunerna få betalt för de första faktiska kostnaderna, säger Lola Svensson.

Bakgrunden till uttalandet är att Tobias Billström tidigare har sagt att det är ett oskick att företag kan göra stora vinster på boenden för ensamkommande flyktingbarn. En utredning föreslår nu därför att ersättningen ska bli ett schablonbelopp som är lika för alla.

Men nu minskar antalet ensamkommande flyktingbarn till Sigtuna.
– Ja, det stämmer. Efter att det blev nio ankomstkommuner så har vi sagt upp några boenden. Nu har vi ett eget boende kvar och fem som drivs på entreprenad, säger Lola Svensson.

Utöver det så har också antalet ensamkommande barn som kommer till Sverige minskat jämfört med samma period förra året.
– Under januari och februari var det 20 färre barn som kom till oss, jämfört med samma period förra året. Men vi tycker ändå att det vore bättre för barnen att staten fick ett helhetsansvar. Frågan är var barnperspektivet finns i diskussionerna om schablonbelopp med mera, säger Lola Svensson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!