Fallrisken bedöms individuellt
Risken för att ramla och skada sig ska bedömas individuellt för alla i äldreomsorgen i Sigtuna kommun. I höst införs en fallriskbedömning för alla som bor på äldreboenden eller har mer omfattande hemvård.
Även i Sigtuna är fall den vanligaste orsaken till skada i äldreomsorgen. För att lära sig mer om faktorerna bakom gjorde kommunen i vintras en kartläggning av alla fall bland de omkring 700 personer som är i kontakt med äldreomsorg eller har hemvård.
På två månader dokumenterades 197 händelser när någon föll. De allra flesta skadade sig inte, men vid fem tillfällen var fallet så allvarligt att de som ramlat fick vårdas på sjukhus, varav tre med något brutet ben.
— Vi ville se vilka faktorer som låg bakom olyckorna, om det till exempel berodde på trösklar, att de inte hade ordentlig fotbeklädnad eller att det var för mörkt hemma, säger Birgitta Enblom, avdelningschef inom hemvården.
De flesta fallen inträffade i sovrummet nattetid, eller i badrummet. Över hälften av fallen inträffade på plana golv där det inte funnits någon slags hinder eller annat som låg bakom.
— Man ramlar bara ihop, för att man inte orkar gå längre. Eller man reser sig från en stol eller rullstol och kommer inte ihåg att man inte kan gå, säger Birgitta Enblom.
Men undersökningen gav inget entydigt recept mot att äldre ramlar omkull eller faller.
— Vi ville ta reda på vad vi behövde göra i våra verksamheter för att minska antalet olyckor. Men det blev så snopet att kartläggningen visade att det inte fanns brister på någon speciell punkt.
Istället för ett mer generellt åtgärdsprogram ledde undersökningen till att kommunen nu inför individuella fallriskbedömningar.
Bedömningen ska göras av alla som kommer till ett äldreboende, eller som har hemvård med en större omfattning på insatserna. En genomgång av risker i hemmiljön, som lösa mattor och trösklar, är en del. En annan att gå igenom vilka läkemedel en person använder, för att se om till exempel problem med yrsel går att komma till rätta med.
— Om någon har nedsatt syn måste vi kanske markera handtagen på rollatorn med en färg så de blir lättare att se. Om någon blir yr när hon reser sig upp måste hon kanske sitta på sängkanten i tre minuter innan hon stiger upp.
En grupp som inte har undersökts är äldre som klarar sig utan hemvård. Det är just den grupp som man tänker sig ska ta hjälp av "fixarjouren" (se artikel bredvid) som kommunen startade för en vecka sedan.
— Det kanske är i den gruppen som de svårare fallolyckorna inträffar. Sedan hamnar de hos oss efter att ha kommit hem från sjukhuset, säger Birgitta Enblom.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!