Extremt högtflygande

Det finns inget extremt med den röda stugan i Odensala. Men här bor sedan ett år en av världens mest kända profiler inom extremsporten wingsuit flying.

Utan hjälm. Bilden på Jari Kuosma i sin wingsuit är tagen ovanför Helsingfors

Utan hjälm. Bilden på Jari Kuosma i sin wingsuit är tagen ovanför Helsingfors

Foto: Jussi Laine

Sigtuna2014-02-05 11:17

Extremsport. Jari Kuosma, alias Birdman, är finländaren som sa upp sig från sitt jobb för att utveckla en ny sorts dräkt för denna form av fallskärmshoppning.

Med en Wingsuitdräkt kan hopparen, i stället för att falla lodrätt som med vanlig fallskärm, i hög hastighet flyga mer vertikalt och därmed tillbringa mer tid i luften innan landning.Jari växte upp i Helsingfors och har under de senaste tjugo åren arbetat som fallskärmsinstruktör runt om i världen. Redan som barn bestämde han sig för att bli fallskärmshoppare.

– Fram till 1992 var jag en vanlig och okänd fallskärmshoppare. Då åkte jag till USA för att vidareutbilda mig till instruktör. Jag sa upp mig för att tillverka egna fallskärmar, säger Jari Kuosma som i dagsläget har mer än 5 000 hopp bakom sig.

Hoppat en gång

Hustrun Nina Strömberg Kuosma är född och uppvuxen utanför Märsta. De senaste åtta åren har hon rest med sin man runt om i världen.

Hur träffades ni?

– Via våra barndomsvänner. För nio år sedan ordnade de en särskild fest med syfte att föra oss samman.Jag visste ingenting om det och inte Nina heller. Sedan den kvällen har vi inte varit ifrån varandra, säger Jari.Paret gifte sig i Phuket 2012.Själv har hon hoppat en gång.

– I Australien gjorde jag ett tandemhopp. Jag tänkte, ska jag hoppa så blir det här. Det var vid Guldkusten och det var väldigt vackert.

Förutom arbetet med dräkten, utbildningar och föredrag lanserade Jaris bolag Birdman i november 2013 en kollektion med klockor med inspiration och material från fallskärmshoppningen.

Designar dräkter

Jari beskriver sig själv som en entreprenör.

– Min affärspartner i Japan producerar wingsuitsen som jag designar. Företagsidén är enkel: att hålla folk som hoppar vid liv.

Att hoppa med flygdräkt har intresserat människor i närmare hundra år. På köksväggen hemma i torpet hänger en tavla med fotografier på flygande män från början av 1900-talet. Jari berättar att nästan samtliga pionjärer omkom.

– Efter första världskriget började fallskärmar att bli populära och vissa piloter började hoppa från skyn för skojs skull. För att kontrollera det fria fallet började man titta på hur fåglarnas vingar var konstruerade, säger han.

En person som skrev ner sina erfrarenheter var Léo Valentin, fallskärmsjägare i andra världskriget.

– Han skrev boken ”Birdman”. Den blev min bibel och lärde mig allt om vad jag inte skulle göra när jag utvecklade min dräkt, säger han.

En extrem och olycksdrabbad variant av flygdräktsflygning är basejumping som sker från höga klippor.

– Olyckor sker när folk gör farliga saker. Jag har tidigare sysslat med basejumping och 50 av mina vänner har omkommit i sporten.

Varför valde ni att bo i Odensala?

– Dels för att Nina är från trakten. Jag gillar Sverige. Fallskärmshoppningen är mycket mer proffsig här än i Finland. I Odensala är det dessutom nära till Arlanda och hoppfältet i Gryttjom utanför Tierp, säger han.

Wingsuit flying

Sporten har över 1 000 utövare runt om i världen

Det krävs 500 fallskärmshopp och vidareutbildning för att få hoppa med flygdräkt

Dräkten gör det möjligt för hopparen att flyga vertikalt i upp till 200 kilometer i timmen

Det första patentet på en flygdräkt togs 1913

Se en film där Jari Kuosma flyger på sigtunabygden.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!