– Jag tror att man drar en för snabb slutsats, säger Erik Stenberg, arkitekt och lektor vid KTH, om Sigtuna kommuns beslut att inte acceptera byggprojekt där huset byggs med loftgång, alltså där en korridor löper utmed husets långsida mellan trapphus och dörren till lägenheten.
Enligt Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna, kan korridoren lätt bli ett tillhåll för kriminella, där folk som inte borde vara i huset kan springa, och göra korridor och hus otryggt för de som bor där.
I USA och Frankrike där diskussionen om socialt utsatta områden kopplade till bostäder startade på 70-talet var många hus byggda med loftgång, berättar Erik Stenberg, vilket väckte idéer om att det kunde ha med saken att göra, men han menar att man då gör misstaget att blanda ihop orsak och verkan.
– Trygghet i ett socioekonomiskt svagt område och där det är hög kriminalitet blir väldigt viktig. Då letar man efter belysning i mörka hörn och obevakade passager till exempel; sånt som skulle öka tryggheten, men att området har blivit otryggt beror på en social utveckling, en lång kedja händelser där själva området blivit mindre attraktivt och socioekonomiskt svaga blivit kvar.
Han säger också att det är enkelt att sätta lås på dörrar både till hus, trapphus och korridorer, om man vill begränsa vilka som rör sig i de gemensamma utrymmena.
Snarare säger han, finns det i dag ett stort intresse, inte minst från yngre arkitekter, att bygga hus där man har mer av gemensamma ytor och att loftgångar då ses som en möjlighet.
– Det finns ett äldreboende där köksfönstret vetter åt loftgången och då kan de äldre sitta vid köksbordet och följa med i vad som rör sig därute och har en möjlighet att ta kontakt, säger han.
De arkitekterna vill snarare skapa fler gemensamma ytor och utrymmen som fler eller alla i huset kan använda, som till exempel uteplatser och planteringar, och då är loftgång ett alternativ.
En annan forskare Vania Ceccato, professor vid Arkitekturhögskolan, säger att det inte finns evidens för att påstå att folk känner sig otrygga i loftgångar eller att det finns en koppling mellan loftgång och kriminalitet.
– Det är väldigt lite forskning på området och ingen gjord i Norden eller Sverige. Jag känner inte till någon studie av trygghet och loftgångar.