Sommarens lättade restriktioner serverades i rättan tid till Sigtunas restauranger. Med ändrade restriktioner och ökad vaccinering kom nämligen fler gäster. Det vittnar i alla fall tre av Sigtunas restauranger om.
På restaurangen Farbror blå har det enligt delägaren Emil Bäcklin varit fullbokat.
– Det var som det varit tidigare. Nånstans mellan 300 till 400 hundra gäster. Rent omsättningsmässigt har det varit som förut.
I vintras var det däremot kämpigare för restaurangen. Då tappade de i omsättning.
– Vi blev svårt drabbade, vi var då begränsade till en middagssittning istället för två. Det kändes tufft.
Men med sommaren kom dock ljusningen.
– Jag ser positivt på framtiden, nu tror jag att vi kommit över det värsta.
Ett stenkast bort från Farbror Blå ligger den populära restaurangen Kopparkitteln som har en tre decennier lång historia. När UNT ringer upp ägaren Nick Akrap verkar sommaren ha varit bra – men han är försiktig.
– Sommaren har faktiskt varit bra med tanke på allt som hänt och vi har inte gått med förlust. Det har nästan legat på samma nivå som innan pandemin. Folk verkar har stannat hemma och då har det hänt saker.
– Vi lever annars även på bussbolagen, men än så länge har bara en buss med glada stockholmare kommit.
Vintern var enligt Nick tuff då restriktionerna gjorde så att folk inte kunde komma till restaurangerna. Men efter en viss återhämtning ser han nu positivt på framtiden.
– Man måste vara optimist. Det blir nog bättre nästa år, säger han.
Men det är inte bara restauranger som haft problem, men nu blickar framåt. Även det anrika stadshotellet 1909 vittnar om en positiv sommar.
– Under sommaren valde vi att ha öppet torsdag kväll till söndag frukost. Då var det fullbokat alla dagar vi hade öppet. Vi gick med vinst för första gången på 20 år, säger hotellchefen Caroline Folkesson Levin.
Men stadshotellet hade även likt restaurangerna i Sigtuna, en svår vinter.
– Det var katastrof, vi förlorade enorma mängder med pengar och vi höll på att förlora allt.
Men nu är hotellet tillbaka på banan igen.
– Det känns fantastiskt, jag har längtat varje dag för att få att komma hit till hotellet. Nu doftar det nygräddade våfflor, vilket är en skillnad mot att ha kommit till ett släckt hotell. Fast framtiden känns fortfarande osäker. Men genomförs det som är inbokat nu, så kommer det bli en jättefin höst.