Diskrimineringsmål lades ner trots vittnen

En poliselev från Uppland videofilmade krogdiskriminering mot honom och hans vänner. Trots dokumentation dröjde åtalet så länge att brottet hade blivit preskriberat. Nu ska justitieombudsmannen, JO, utreda fallet.

Sigtuna2007-10-25 21:04
JO vill ha svar från polismyndigheten om hur ärendet hanterades. Frågan är varför det tog så lång tid att väcka åtal. Förutom videofilmerna fanns sex vittnen som hade förhörts av polisen.
När förundersökningen var klar dröjde det över ett år innan åtal väcktes. Men då var det för sent, preskriptionstiden på två år hade gått ut.
Omid Farhand är i dag färdig polis. Han tycker det är viktigt att ärendet drivs vidare.
- Det är så oerhört skamset, man blir stämplad som kriminell eller terrorist och känner blickarna från de andra i kön när man får vända och gå tillbaka. Problemet är inte bara att folk blir diskriminerade, det föder aggressioner hos dem som gång på gång blir utsatta. Det här är något som sitter djupt rotat i de flesta invandrarkillar mellan 20 och 30 år, säger Omid Farhand till UNT.

Åklagare var Henrik Rasmusson. Han har fått lämna uppgifter muntligt till JO, men vill inte säga något mer om ärendet innan JO tagit beslut.
- Eftersom JO utreder vill jag inte kommentera nu.
Krogbesöken ägde rum våren 2005 på två Stockholmskrogar. Poliseleven, ett par klasskompisar från Polishögskolan och några juridikstudenter bestämde sig för att försöka dokumentera krogdiskrimineringen som en del i ett skolarbete. Sällskapet delade upp sig, och de med svenskt utseende gick först. De blev insläppta. Direkt efter blev de med utländskt utseende nekade. Allt filmades och spelades in med dolda mikrofoner och kameror.

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har också tagit sig an ärendet. Senare i höst ska en första förhandling äga rum där DO möter krogägarna i tingsrätten. Resultatet kan bli en förlikning eller att frågan går vidare till rättegång i en civilrättslig process.
Har den här processen påverkat dig i arbetet som polis?
- Ja, jag är mer uppmärksam på diskriminering på och kring krogarna. Det här är ett brott som är svårt att få folk att anmäla, det ingår i en vardagssituation att bli utsatt, säger Omid Farhand.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om