"Det går att rymma - om man vill"
Jag skulle ljuga om jag sade att jag inte tänker på att rymma ibland. Att ta steget är en annan sak, säger Robban som avtjänar ett sexårigt straff på Storbodaanstalten i Rosersberg.Där har den spektakulära rymningen från Hall varit de senaste dagarnas stora samtalsämne.
- Den här årstiden är det jobbigt att sitta här, när man vet att alla andra ligger på stranden, säger Robban.
Foto: Peter Fröberg
Den uppmärksammande rymningen från Hall natten mot onsdag har varit det stora samtalsämnet de senaste dagarna. De intagna har följt polisens efterspaningar via radio och tv.
Robban och Niklas är inte speciellt förvånade över det som skett.
— Allt går att lösa om man vill. Det är inte vår sak att döma, men de kom ju inte ut av sig själva. Det är där felet ligger, säger Robban.
Den allmänna inställningen till rymningen bland övriga intagna beskriver de som intresserad.
— Det har ju hänt några gånger att folk rymt, men nu var tillvägagångssättet lite ovanligt. Att de rymmer är ganska förståligt. Sitter man på livstid finns inget att förlora, säger Robban.
15 000 för en mobil
Att rymlingarna från Hall eventuellt haft både vapen och mobiltelefoner förvånar inte heller. Har man bara pengar och kontakter så går sådant att ordna, menar de.
— Jag har hört att det finns fasta priser på till exempel mobiltelefoner på vissa anstalter. En mobiltelefon kostar 15 000 kronor på en klass ett-anstalt.
Robban tror att väpnade rymningar kommer att bli vanligare.
— Ja. Och det är nog bara en tidsfråga innan de går in med vapen och hämtar någon.
Bättre än på Kumla
Ingen av dem sticker under stol med att de själva ibland funderar på att rymma.
— Det är ju inte så svårt att ta sig härifrån, det är bara ett staket och lite taggtråd, säger Robban.
— Men om man vet att det finns en chans att dra, då stannar man, säger Niklas.
— Alla människor har rätt till en andra chans, sedan är det upp till var och en vad man gör med den. Och det är i vilket fall bättre att sitta här än på Kumla. Där var det åtta meter murar överallt, här ser man i alla fall friheten, säger Robban.
Robban har tre år kvar på sitt sexåriga straff. Niklas har suttit av nio av sina tretton månader. Utanför fönstret, på andra sidan staketet, välver sig den blå himlen över gula sädesfält.
— Den här årstiden är det jobbigt att sitta här, när man vet att alla andra ligger på stranden, säger Robban.
Fotnot: Robban och Niklas heter egentligen något annat.
FAKTA
Anstalten Storboda invigdes 1988 och ligger i Rosersberg några kilometer söder om Märsta. Idag har anstalten 91 platser.
De intagna är företrädesvis dömda för narkotikabrott. De flesta avtjänar kortare fängelsestraff, men det finns också några med mångåriga straff. Medelåldern är cirka 30 år.
25 av de intagna deltar i projektet Bättre frigivning, som syftar till att öka deras chanser att få jobb efter avtjänat straff och därmed komma tillbaka in i samhället.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!