En man i 80-årsåldern grips i sitt hem i Sigtuna i maj efter att ha knivskurit en gammal vän på besök. Vännen hittades utanför mannens dörr, blodig och med skärsår på en arm. Mannen själv är mycket förvirrad och känner inte igen sin vän sedan 30 år, enligt polisens utredning.
En utredning om försök till mord startas och mannen begärs häktad. Åklagaren begär dessutom att han ska få restriktioner, det vill säga, isoleras. Under tiden i häkte får han inte vistas med andra intagna, inte ta emot besök eller motta brev. En timma om dagen får han lämna cellen och då vistas ensam på en rastgård.
Men redan vid första förhöret står det klart att mannen är mycket förvirrad och inte förstår vad som hänt.
– Vi har ju ansett att det varit uppenbart att mannen varit sjuk. Vi argumenterade redan då att det på grund av hans ålder och hälsa, men också brottets art, var oproportionerligt att häkta min klient, säger Elin Roos, mannens advokat.
Det framgår i utredningen att en granne sagt till patrullen att mannen kan vara gravt dement och när mannen förhörs kan han inte svara på vad han gjort under dagen, däremot svarar han väldigt klart på frågor om sin barndom. När polisen tar hans fingeravtryck frågar han om "de har ett bra samarbete med Sverige" och verkar, enligt polisen, tro att de är i Finland.
När den rättspsykiatriska utredning görs, visar det sig i mannens journaler att han visat tecken på begynnande demens och redan gjort en minnesutredning.
Tingsrätten friar mannen eftersom det inte kunnat bevisas att han varit medveten om det som skett och därför inte kan ställas till svars för något brott. Han har då suttit häktad i isolering i 76 dagar.
– För någon med en demenssjukdom är det förödande. Det är en enorm stress. Han känner inte igen sig och han kanske inte förstår var han är och vad som hänt, säger Liselotte Björk, ordförande i Demensförbundet med lång erfarenhet av att sköta om demenssjuka.
När så hovrätten prövar saken finner den tvärtemot att mannen haft viss insikt i situationen eftersom han sagt till ett vittne att polis ska tillkallas, och eftersom han försökt torka upp blodet från golvet och lagt kniven vid spisen.
Enligt Liselotte Björk, är det inte ovanligt att demenssjuka plötsligt inte känner igen människor omkring sig eller blir våldsamma. Är de i sitt hem kan de tro att det är en inkräktare.
– Man kan ha levt i ett förhållande länge när den som är sjuk, plötsligt inte känner igen sin partner, utan tror att partnern är någon okänd, som vill dig illa, säger hon.
Hovrättens tolkning av mannens agerande visar, enligt Liselotte Björk, på en djup okunskap om hur människor med demens fungerar. Just det handlande som hovrätten menar gör mannen tillräknelig, menar hon, snarare förstärker bilden av en person som har en demenssjukdom.
– När det är något uppenbart konstigt som hänt, ja då reagerar man instinktivt och logiskt utifrån det invanda, som i det här fallet, att tillkalla polis. Eller som att torka upp blod från golvet. "Så här ska det inte vara" tänker personen och torkar. Det är något invant och behöver inte vara en medveten handling.
– Hade det varit en frisk person som velat dölja vad man gjort, då hade personen inte lämnat kniven och trasan så där utan fullföljt det man tänkt göra. En demenssjuk är här och nu, den har inget helhetstänk, säger Liselotte Björk.
Försvaret överväger nu om målet ska överklagas till Högsta domstolen.