Under mötet beslutades att heltid ska införas som norm inom äldreomsorgen år 2023 och att ett kommande trygghetsboende ska utredas.
Äldre- och omsorgsnämnden fick också i uppdrag att ta fram en äldreomsorgsplan i syfte att öka kvaliteten i äldreomsorgen.
– Kvaliteten ska höjas och äldres upplevda ensamhet ska motverkas. Vi vill också utöka helgbemanningen på kommunens särskilda boenden (äldreboenden), säger Josefin Brodd (M), ordförande i nämnden.
Men oppositionen hade många frågor och kritik mot hur äldreomsorgen och hemtjänsten hanteras av kommunen.
Bland annat undrade Marie Axelsson (S) hur kommunen kontrollerar de två privata företag som har hand om hemtjänsten.
– Vi kan gå in och begära ut handlingar om vi känner att det är nödvändigt, svarade Josefin Brodd som medgav att så inte har skett när det gäller vilken utbildningsgrad som finns hos hemtjänstutförarnas personal.
Karolina Windefalk (MP) föreslog bland annat att boendevärdar ska anställas igen på kommunens äldreboenden.
– Vi har anställt en äldrepedagog som ska hjälpa personalen på boendena att få igång aktiviteter, svarade Josefin Brodd.
Men oppositionen var inte nöjd med svaren.
– Det räcker exempelvis inte med att införa heltid som norm först 2023, vi vill ha det på plats till 2022. Under pandemin har det kommit fram att timanställningarna har bidragit till smittspridningen. Vi vill också se personalförstärkningar. Därför har vi 12,3 miljoner kronor mer i vårt budgetförslag än majoriteten, säger Marie Axelsson.
Vänsterpartiet kritiserade att det bara är två företag som utför hemtjänst i kommunen.
– Kommunens styrning och kontroll har försvunnit och varför ska valfriheten inte gälla dem som vill välja kommunal omsorg? sa Sofia Mir (V).
Marie Axelsson framhöll att kommunen ligger mycket dåligt till i mätningar samt att de också tror på större kontroll med kommunal hemtjänst.
– Företag vill tjäna pengar på sin verksamhet och oftast är det anhöriga, inte de gamla och sjuka som väljer äldreomsorg. Våra äldre är inga varor och tjänster, säger Sofia Mir.
Kerstin Eriksson (KD) svarade att de är på rätt väg:
– Vi är vana att få välja och vill göra det även när vi blir äldre. Sigtuna ligger lite efter andra kommuner i det här arbetet och behöver fortsätta att utveckla valfriheten, svarade Kerstin Eriksson bland annat.