Degraderad efter insats i Thailand
Räddningsverkets insatser i Thailand får mycket beröm. Men hemma igen på det vanliga jobbet kan det bli en belastning att ha deltagit i humanitära uppdrag. Lennart Eriksson, brandmästare i Märsta, anser att de många uppdragen åt Räddningsverket bara varit till nackdel för hans karriär inom brandförsvaret.
— Vid hemkomsten konstaterade min brandchef att han behöver folk som är på plats på sitt arbete. Det framgick klart och tydligt att min degradering berodde på frånvaron från brandkåren på grund av mina humanitära uppdrag, berättar Lennart Eriksson.
Hjälpa andra
Han menar att svenskar skickas utomlands för att bistå människor i nöd efter beslut från regering och Statens Räddningsverk, och att det råder stor uppslutning kring de svenska insatserna.
— Alla är överens om att några personer ska åka. Men det är vanligt att de som åker har nackdel av det när de kommer hem.
Varför åker du ändå?
— Jag har valt ett yrke som kräver att jag ska hjälpa andra människor. För mig innebär det att det är oväsentligt var på jorden det är. Sigtuna kommun har också en policy som klart deklarerar att om det krävs så bidrar man med medarbetare vid humanitära uppdrag.
Räddningsverket frågade
Lennart Eriksson har deltagit i utlandsuppdrag för Räddningsverket sedan början av 1990-talet. Första resan gick till Bosnien. Efter det har han deltagit i sju uppdrag utomlands, bland annat i Goma/Zaire (Rwanda), Kosovo, Irak, Kuwait och Afghanistan. Uppdragen har vanligtvis varit mellan en till åtta veckor långa. Lennart Eriksson är mån om att framhålla att Räddningsverket alltid tagit väl hand om sin personal både under och efter hjälpinsatserna.
När nyheten om flodvågskatastrofen inträffade annandag jul förstod han genast att detta kunde innebära ett nytt uppdrag för honom.
Dagen före nyårsafton kom frågan från Räddningsverket.
— Det kändes mycket angeläget att delta. Det kände nog alla svenskar. Det var ett väldigt annorlunda uppdrag.
Följde spår
Den första veckan i Thailand var Lennart Eriksson stabschef. Samverkan mellan Räddningsverket, Försvarsmakten och andra myndigheter skulle byggas upp.
Sedan kom förstärkning från Sverige, och delar i teamet fick frågan om de ville fortsätta arbetet med att stödja anhöriga till saknade.
Andra veckan åkte han tillsammans med en präst omkring för att följa spår efter svenskar. De letade på uppsamlingsplatser, på sjukhus. De hittade föremål efter svenska turister. Som pass, och en liten dagbok skriven av en svensk åttaårig flicka: "Det är så roligt i Thailand. Jag badar varje dag".
— Det berörde mig mycket att läsa det.
Negativ inställning
Efter drygt två veckor blev Lennart Eriksson avlöst och åkte hem. Vid tidigare uppdrag utomland har han upplevt hur han mötts av ett ointresse vid hemkomsten. Den här gången var det annorlunda. Flodvågskatastrofen i Asien har berört vardagen i Sverige på
ett konkret sätt.
— Det var inte den här tystheten jag är van vid annars.
Men den negativa inställningen från arbetsgivaren, Sigtuna Arlanda Räddningstjänst, har som han ser det funnits där under många år och har inte blivit mindre nu.
— Man skulle kunna tro att det är meriterande att delta i humanitärt hjälparbete. Men mina brandchefer har inte sett det så. Uppdragen utomlands har förstört mycket av min utveckling på brandkåren.
Inget beröm
Sigtuna Arlanda Räddningstjänst ska omorganisera och flytta till en ny brandstation. Styrkan blir mindre, och tolv befäl ska minskas till åtta. Det är i den omorganisationen Lennart Eriksson inte längre får vara styrkeledare. Samma sak med en kollega till honom som också deltagit i flera humanitära utlandsuppdrag åt Räddningsverket.
Efter Bosnienuppdraget 1992 möttes Lennart Eriksson av sin dåvarande chef som sa att han var stolt över sin brandmästare som gjort ett viktigt jobb.
Har det hänt senare?
— Nej aldrig.
"Lagom omfattning"
Utlandsuppdrag är en merit. Men det måste vara i lagom omfattning. Det säger räddningschefen i Sigtuna.
— Det är ett förtroendeuppdrag att ha en gruppchefsroll. Vi har sagt att man måste vara 100 procent hemma för att ha den rollen, säger Christer Ängehov, tillförordnad räddningschef i Sigtuna.
Christer Ängehov förnekar att skälet till att Lennart Eriksson och hans kollega tas bort från styrkeledarjobbet på grund av deras utlandsuppdrag för Räddningsverket. Just nu ses alla befattningar inom Sigtuna Arlanda räddningstjänst över inför den nya organisationen.
— Har man den inställningen att det är viktigare att göra jobb utomlands har jag sagt att det tar jag med i rekryteringsarbetet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!