De tror på hemester: "Ur varje kris kommer något gott"

Sigtunahöjden har sedan i mars fått göra omfattande uppsägningar av personal, Stadshotellet likaså. Sigtunas omkring 25 hotell- och mötesanläggningar genomgår nu ett stålbad.

Det är tomt i Sigtunahöjdens restaurang Skog, Lotta Giesenfeld Boman, vd och ägare har behövt säga upp personal.

Det är tomt i Sigtunahöjdens restaurang Skog, Lotta Giesenfeld Boman, vd och ägare har behövt säga upp personal.

Foto: Maria Larsdotter

Sigtuna2020-05-16 12:00

Sigtuna är populärt för övernattning, enligt statistik från Statistiska centralbyrån, SCB. Med närmare en miljon gästnätter och en omsättning på runt 42 miljarder av Sveriges totala besöksnäringsomsättning på 337 miljarder, placerar sig Sigtuna som fjärde största hotelldestination i landet. Normalt sett. 

– Efter mars har vi inga intäkter att tala om, samtidigt har vi kvar alla fasta utgifter. Besöksnäringen är inne i någon slags kollektiv identitetskris. Vi behöver prata om besöksnäringen efter pandemin, säger Lotta Giesenfeld Boman, vd och ägare till Sigtunahöjden hotell och konferens.

undefined
Det är inte många människor som rör sig på Sigtunahöjdens hotell och konferens.

Hon har sagt upp 24 av de 33 fast anställda. Lotta Giesenfeld Boman som har drivit företaget i drygt tio år, är en erfaren krishanterare. 2013 brann företagets konferensdel ner och några år tidigare hade hon och ägarkollegan bland annat hanterat en stor vattenläcka.

– När det brann hade vi försäkringar som täckte skadan, min personal fick ut sina löner. Då hade vi något att jobba mot, vi byggde upp det igen. Nu vet vi inte hur länge det kommer att pågå. Jag kan inte lägga budget, inte sätta upp mål eller marknadsplaner efter att alla bokningar försvann i mars, säger hon.

Om Lotta Giesenfeld Boman fått önska i dessa tider hade hon velat ha omsättningsstöd för en del av de förlorade intäkterna och hundra procents stöd för personalkostnaderna. Det senare för att ha möjlighet att behålla sina anställda, i stället för som nu då de får stöd från samhället. Men mitt i allt zoomar hon ut och kan tänka framåt, vilket hon tackar sin kriserfarenhet för, och hon vågar se en ljusning. I oktober är det redan så många bokningar att hon kan kalla det ett normalt läge.

– Ur varje kris kommer något gott, säger Lotta Giesenfeld Boman.

Stadshotellet i Sigtuna har sagt upp sex anställda av 17. Även timanställda har fått gå. Vanligtvis betalar lönekontoret ut 40 löner i månaden, nu är antalet nere i 13. Alla konferenser har bokats av, hotellet har förlorat cirka 75 procent av sin omsättning. Nu satsar de ändå på att hålla öppet på fredagar, och i stället för att som vanligt stänga fem veckor under sommaren, håller de öppet och hoppas på att människor vill semestra hemma.

– Vi öppnar upp i stället för att stänga och försöker ta igen lite av de stora förluster vi står med. Nu har vi fullbokade helger även om det är till rabatterade priser. I och med att folk inte kan åka i väg på semester tror vi att antalet hotellnätter kommer att öka under sommaren, säger Caroline Folkesson Levin, hotellchef på Stadshotellet Sigtuna. 

undefined
Anna Lakmaker, vd för Destination Sigtuna, är försiktigt postiv och tror att semestrande svenskar kanske väljer Sigtuna kommun i sommar.

Anna Lakmaker, vd för Destination Sigtuna, vars uppdrag är att locka fler besökare till kommunen, är något positiv och tror att människor som bor inom en radie på en till en och en halv timme kan tänka sig att åka hit.

– Vi ser inte någon återhämtning på mötessidan däremot en försiktig ökning på privatsidan. Den 13 maj lanserade vi en "hemesterkampanj" och nu har vi fått beskedet att Folkhälsomyndigheten tillåter kortare resor i sommar. Vi tror att det finns många människor, inom en två timmars radie från Sigtuna, som kan sig att semestra här, säger Anna Lakmaker.

Hon berättar även att Destinationen har äskat mer pengar förutom den halva miljonen som kommer från Sigtuna kommun.

– Vi har försökt dubblera den pengen, vi väntar på svar från regionen, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!