De försöker stötta innan gängen slår klorna i de unga

Att skapa tillit för att motverka kriminalitet tar tid. Vi behöver mer långsiktiga anslag från staten, inte bara pengar till korta projekt. Det anser socionomer och stadsdelsmammor i Märstastadsdelen Valsta.

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M), till höger närmast kameran, pratar med företrädare för Sigtuna kommun. Hon var imponerad av bland andra Stadsdelsmammornas sätt att arbeta.

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M), till höger närmast kameran, pratar med företrädare för Sigtuna kommun. Hon var imponerad av bland andra Stadsdelsmammornas sätt att arbeta.

Foto: Maria Lindblom

Sigtuna2024-11-17 19:00

Nyheten i korthet

  • Socionomer och stadsdelsmammor i Valsta, Märsta, arbetar för att förebygga ungdomskriminalitet genom att bygga relationer och tillit. De efterfrågar mer långsiktiga statliga anslag för att fortsätta sitt arbete.
  • Sedan projektets start har orosanmälningar om barn i riskzonen minskat och vissa unga har undvikit placering på ungdomshem tack vare tidigt förebyggande arbete.
  • Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) besökte nyligen Valsta och lovade att ta med sig synpunkterna. Hon var imponerad av arbetet och kommer att lyfta fram Stadsdelsmammorna och Valstagruppen som goda exempel.

Stadsdelsmammorna är, som UNT tidigare rapporterat, kvinnor från Valsta som går runt på stan för att knyta kontakter med andra vuxna. De gör det för att berätta om hur det svenska samhället fungerar och vad det finns för hjälp att få. Många föräldrar de möter på stan är i dag – efter desinformationskampanjen mot Sverige om att unga omhändertas på lösa grunder – extra rädda för att kontakta myndigheter.

– Vårt arbete handlar om att hjälpa till med information som handlar om hur det går att göra livet bättre för dem vi träffar. Det känns som att vi får fler att förstå att det finns hjälp och att vi gör en positiv skillnad, berättar Suhaila Sohail Badami, en av stadsdelsmammorna som ger hjälp till självhjälp på flera olika språk.

undefined
Stadsdelsmammorna har en viktig informationsklyfta att fylla, så att fler börjar lita på svenska myndigheter igen. Från vänster stadsdelsmammorna Suhaila Sohail Badami, Soosan Askarzada och deras chef Sara Odstam.

Valstagruppen är i sin tur socionomer från Sigtuna kommun som ger stöd till unga som löper risk att begå eller utsättas för brott. Även föräldrar kan få stöd.

– Vi jobbar både för att förebygga brottslighet, men också för att hjälpa dem som befinner sig i kriminalitet att välja en annan väg. Vi är ute och rör oss i skolor och på andra platser för att nå ungdomarna tidigt för att kunna bygga relationer och få möjlighet att komma in och hjälpa, säger Josefine Nordstedt, socionom och kurator.

Sedan projektet startade har orosanmälningarna om barn i riskzonen för att fara illa minskat i området. Några unga har också sluppit placering på ungdomshem som HVB- eller SiS-hem, eftersom det förebyggande arbetet har satts in tidigt.

Nyligen var socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) på besök i Valsta för att ta del av hur socialtjänsten arbetar i Sigtuna kommun.

Vad önskar ni av riksdagspolitikerna?

– Det är viktigt att vi får mer långsiktiga förutsättningar. Vi jobbar väldigt mycket med att bygga relationer och skapa tillit och det tar tid, säger Catarina Neider, chef för den enhet där Stadsdelsmammor och Valstagruppen ingår.

Hon anser att det även skulle bli lättare att få tag i personal om tjänsterna var mer långsiktiga, i stället för projektanställningar på cirka två år.

Vissa projekt beslutas av kommunerna utifrån vad de får för statliga medel.

– Därför önskar vi att de statliga anslagen ska vara mer långsiktiga, säger Anna Malm Kelfve (M), ordförande för kommunens socialnämnd.

undefined
Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) (i vit kavaj) pratar med företrädare för Sigtuna kommun och Stadsdelsmammor i Valsta.
undefined
Stadsdelsmamma Suhaila Sohail Badami, socialnämndens ordförande Anna Malm Kelfve (M), socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M), Stadsdelsmammornas chef Sara Odstam, socionom Josefine Nordstedt, samhällsbyggnadslyftets projektchef för sociala insatser Susanna Gunnarsson och enhetschef för Sigtuna kommuns operativa enhet Catarina Neider.

Camilla Waltersson Grönvall lovade att ta med sig synpunkterna. Hon var imponerad av arbetet i Sigtuna kommun och sa att hon kommer föra fram Stadsdelsmammorna och Valstagruppen som goda exempel.

– Det är väldigt tydligt hur man arbetar för att bygga förtroende mellan socialtjänsten och kommuninvånarna här. Stadsdelsmammorna är ett tydligt exempel, men också Valstagruppen som arbetar tidigt uppsökande – faktiskt redan i enlighet med den nya socialtjänstlag som regeringen nu driver fram, säger Camilla Waltersson Grönvall.

Om den nya lagen röstas igenom i vår blir det möjligt för kommuner att tidigare jobba förebyggande. Detta tillsammans med personer från andra myndigheter genom att sekretesshinder mellan myndigheter rivs. Det ska också bli möjligt att erbjuda mindre insatser utan att först behovspröva dem.

– Det här är viktiga delar som kommer att ge socialtjänsten i Sigtuna och andra kommuner nya verktyg i sitt förebyggande arbete. Det kommer förhoppningsvis även att locka tillbaka fler socionomer till yrket genom att de får en möjlighet att hjälpa människor, ett arbetssätt som många socionomer tänkte sig från början, när de valde yrket en gång i tiden, säger Camilla Waltersson Grönvall.

Mammorna når många

• 2021 sjösatte Sigtuna kommun reformen Samhällsbyggnadslyftet som bland annat genom sociala insatser och att bygga fler bostadsrätter än hyresrätter, ska motverka segregation och stärka tryggheten i kommunen. 

• Steg mot försörjning och Stadsdelsmammor ingår i Samhällsbyggnadslyftet.

• Steg mot försörjning är en grupp som hjälper personer som inte kan försörja sig att hitta vägar att antingen börja studera eller börja arbeta.

• Under sitt första år (fram till februari 2023) hade de tre stadsdelsmammorna skapat kontakt med nästan 600 utrikesfödda personer i kommunen. De vanligaste frågorna till dem handlade om hur man bäst söker jobb, cv-skrivande, skola och boende.

• Valstagruppen arbetar också uppsökande ute på fältet. Projektet startades för två år sedan och arbetar med att motverka att 10–20-åringar utsätts för- eller begår brott.

Karta: Valsta Centrum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!