En massa ljusgröna bollar ligger i prydliga rader på ett rullband och far i snabb takt mot en bytta med sjudande olja. Runt hörnan dyker de upp igen, men nu gyllenbruna. Nyfriterad falafel.
Vi står i företaget Sevans fabrik i Rosersberg. Företaget grundades på 80-talet och importerade då mat från Mellanöstern men har under senare år även börjat producera egna varor. Företaget har nyligen utsetts till Gasellföretag av Dagens industri, vilket betyder att företaget växer exceptionellt fort, och av egen kraft. Färre än en procent av alla svenska bolag får titeln.
– Jag är otroligt stolt. Att utses till gasellföretag och det under de här åren, med utmaningarna med pandemi och stora kostnadsökningar, det är fantastiskt, säger Elin Ingves Pyk, vd för företaget sedan fyra år tillbaka.
Hon pekar runt i hallen och förklarar processen från torkad kikärt till färdig produkt. Allt är specialbyggt för Sevan och för att göra just falafel och hummus. Det har ökat produktiviteten, vilket varit en nyckel till företagets ökade omsättning.
– Våra produkter ligger i tiden. Nu när vi alla behöver ställa om från animaliskt och i stället äta mer växtbaserat, på grund av höjda priser, klimatet och hälsan inte minst, då är falafel och hummus bra mat, säger hon.
En av företagets mer kända produkter, tahina, eller sesampasta, syntes plötsligt i en annons från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som ett exempel på mat som håller länge.
– Det hade man inte sett för tio år sedan, säger hon.
Hon återkommer hela tiden till hur viktigt det varit att rekrytera medarbetare från olika delar av världen och från Mellanöstern. De vet hur en god hummus eller falafel ska smaka, och har också ett stort engagemang.
– Många har fått sitt första jobb i Sverige här hos oss. De kan ha varit ett par år på ett asylboende och sökt många jobb. För dem betyder det här jobbet mycket, det är en ny start i livet.
Det tillhör ovanligheterna att journalister får komma in i ett företags inre kärna. När UNT:s fotograf vill ta en bild på de kokta kikärterna får vi ett bestämt nej; det är en affärshemlighet! Själva maskinen som gör hummus av ärterna är även den en affärshemlighet.
– Den bästa hummusen är silkeslen och krämig. Hemligheten med en bra hummus är hur man får den till just det, säger Elin Ingves Pyk.