Snart väntas Sigtuna kommunfullmäktige godkänna detaljplanen för Nordens största vattenland inomhus. Bakom planerna står företaget Vi Invest.
Martin Hosseini, vd på Vi Invest, är övertygad om att det blir ett vattenland.
– Ja, absolut! Nu när vi har jobbat så många år med det här och kostat på planen så mycket kan vi vänta lite till. Det blir en 10 000 kvadratmeter stor anläggning med 15–25 åkattraktioner, spa-avdelning och restaurang plus ett hotell, säger Martin Hosseini, vd på Vi Invest.
Han är inte oroad över att ett eventuellt överklagande ska dra ut för länge på tiden utan hoppas att den processen i så fall ska vara klar på några månader. Föreningen Rosersbergs villastad har tidigare klargjort att de anser att ett vattenland kommer att förstöra det lilla samhället med för mycket trafik och besökare.
Kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) anser att ett överklagande inte kommer vinna gehör i högre instans.
– Nej, Sigtuna kommun har gjort noggranna platsundersökningar tillsammans med Vi Invest innan vi satte ner foten i Rosersberg. Vi tittade på fyra–fem olika platser och ställde upp ett antal kriterier som skulle vara uppfyllda. Av de platser vi tittade på var det till slut bara den här platsen som uppfyllde alla kriterier och som godkändes av alla, inklusive Trafikverket och Arlandabanan. De två instanserna hade synpunkter på den första placeringen som låg lite söder om den nuvarande marken, säger Olov Holst.
Två av kriterierna handlade om att äventyrsbadet ska ligga nära E4 och ha rimligt gångavstånd till en pendeltågsstation. Enligt beslutsunderlaget kommer maximalt cirka 1 200 bilar om dagen att åka på Norrsundavägen från E4 till badlandets parkering och hotell.
Att besökare från företagsfester kommer att ragla från hotellet genom Rosersberg till tåget är påståenden från närboende som Olov Holst tillbakavisar.
– Det kommer inte att springa berusade människor på Rosersbergarnas villatomter om nätterna. Tittar man på liknande hotell i Västerås och Örebro så är det barnfamiljer som lockas till badland och som övernattar i en eller två dagar.
Han anser däremot att äventyrsbadet är bra för de närboende genom att den stora byggnaden kommer att fungera som en bullervall mellan E4 och bostadsorten.
– Vi måste titta på helheten. Det här blir en bra sak för hela kommunen. Det är en investering i storleksordningen minst 400 miljoner kronor som de vill göra i vår kommun, något som kommer att skapa 250 nya arbetstillfällen och tillföra vår viktigaste näring – besöksnäringen – massor. Att badet placeras här är värt mycket för vår kommun, samtidigt som det blir en jättefin attraktion för hela regionen, anser Olov Holst.
Vid kommunfullmäktiges nästa möte väntas en majoritet av ledamöterna rösta för badlandet. På ja-sidan står bland andra M, KD, SD, SfS och kanske L. Det största oppositionspartiet S kommer däremot att vara bland dem som röstar nej till placeringen.
– Kommunen tycker att man tagit hand om alla synpunkter från olika remissinstanser, men jag tror att det finns risk att det här ärendet kommer att bli överklagat ända upp till mark- och miljööverdomstolen och då tycker jag att det är synd att de inte har kollat på en alternativ placering. Vi står på Rosersbergarnas sida, säger oppositionsrådet Marie Axelsson (S).
Om allt går enligt planerna kommer byggstarten av badlandet att ske snart, enligt Martin Hosseini.
– Ja, beräknad byggstart är efter sommaren och anläggningen kan i så fall stå klar under 2026.