Som UNT tidigare rapporterat möts nu alla hemkommande utrikesresenärer av teststationer för covid-19 invid bagagebanden. Intresset från invånare i Uppsala län har varit stort, men inte förrän torsdag 18 mars har det gått att testa sig här.
– Nu har datorlösningar, smittspårning med mera kommit på plats så att även invånare från vår region kan testa sig efter utlandsresor. Det är fantastiskt bra att region Stockholm har fått igång de här stationerna, säger Emilie Orring (M), ordförande i Uppsala regionstyrelse.
Under torsdagen besökte hon och styrelsens vice ordförande Björn-Owe Björk (KD) Arlanda för att se hur testningen här går till.
Rekommendationen från Folkhälsomyndigheten är just nu att alla som varit utomlands ska testa sig efter hemkomst. Resenärerna uppmanas också att hålla sig isolerade i sju dygn samt att gå och testa sig igen efter fem dygn.
Tidigare har invånare från Uppsala län efter landning behövt boka en provtid på vårdcentral eller teststation för att kunna testa sig för pågående infektion.
– Vi vill att det ska vara så enkelt som möjligt att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Därför vill vi att det ska gå att testa sig direkt på Arlanda, säger Björn-Owe Björk.
Det var glest med resenärer denna torsdagsförmiddag. Högst tryck i teststationerna är det på lördagskvällar då charterresenärerna kommer hem, enligt Louise Hammargren, en av de 35 anställda vid de två stationerna.
– Som mest har vi tagit emot 650 tester på en dag härifrån. Svaret lämnas till resenären inom 24 timmar. Totalt sett är det 1,5 procent av utlandsresenärerna som testar positivt, säger Jimmy Stenmark, från Karolinska universitetssjukhusets laboratorium, där testerna analyseras.
Den som vill provta sig själv får ett kit av personalen. Gröna valbås används för att skapa lite avskildhet. En provpinne ska stickas in i munnen och näsan. Därefter ska man spotta i en plastkopp. Efter att testet är inlämnat kommer provsvaret på sms eller via 1177. Den här delen bekostas numera av statliga pengar.
För alla som bor i Uppsala län sker smittspårningen härifrån och test nummer två tas genom att boka en tid på hemmaplan.
Varför används inte självtest i Uppsala län?
– Det handlar om att det är olika system på labben och att vi har högst kapacitet genom att använda det system som vi redan har. Men vi utökar vår testkapacitet hela tiden, säger Emilie Orring och Björn-Owe Björk.