Aldrig förr har invånarna städat och rensat hemma som nu under corona. Det har personalen på nya återvinningscentralen, ÅVC:n, fått erfara.
– När vi öppnar på morgonen är det kö. Mer eller mindre hela gatan är full, säger Tony Svensson, som är miljöarbetare på återvinningscentralen.
Mängden material som ska tas omhand slår också alla rekord.
– Vi jämförde mängden material som togs omhand förra året på ÅVC:n och i år är det 500 ton mer material, säger Alessandro Cantavenera, drift- och bemanningschef på återvinningscentralen, som har ansvarat för sju återvinningsanläggningar tidigare.
Ett av målet med nya ÅVC:n är att besökare ska kunna lämna funktionsdugliga saker man tröttnat på och de ska kunna återvinnas av någon annan. Den möjligheten fanns på den tidigare ÅVC:n i Brista. Två containrar öppnades på samma sätt här, men fick stängas efter bara tre månader på grund av nedskräpning.
– Jag visste att det skulle bli så här och ville inte öppna dem över huvudtaget, säger Alessandro Cantavenera.
Nu hänvisar han istället till återvinningsbodarna som byggs under rampen av ett danskt företag. Arbetet blev försenat på grund av corona och reserestriktioner, men är nu i slutfasen.
– Jag hoppas att det blir klart att öppna i oktober.
Han förklarar att på det nya återbruket kommer att finnas värme i lokalen och entreprenör på plats som gör en bedömning av materialet, om det ska återvinnas eller återbrukas, redan i entrén.
Utrymmet under rampen är stort och här finns rum som på sikt kan användas för bland annat utbildning, experiment och cykelverkstad.
– Varje år kommer det att hända något nytt. Det är bara fantasin som sätter gränser, säger Alessandro Cantavenera och tillägger att till årsskiftet ska ett optimerat flödeshantering vara spikat.
I dag sköter fyra anställda ruljangsen på ÅVC:n på daglig basis, tre killar och en tjej.
– Man behöver inte vara jättestark, men våga ta i och ha skinn på näsan, säger Frida Andersson.
Vanligaste frågan de får av besökarna är i vilken container de ska kasta skräpet, förklarar hon.
Den nya ÅVC:n är öppen alla dagar i veckan och är till för invånare i Sigtuna kommun.
– Sopor ska lämnas i hemkommunen och inte transporteras över kommungränsen, säger Winand Hendriks, avfallschef på Sigtuna Vatten & Renhållning.
Fotnot: Den 26-27 september är det återvinningshelg i Sigtuna, 10–14 vid Prästängshallen.