Förra årets skickades över 14 miljoner julkort i Sverige. Många sorterades av maskiner och personal på Postnords terminal i Rosersberg som hanterar all post till norra Storstockholm, hela Uppsala län, Gävle, Gotland och Dalarna.
Väntar ni er fler julkort i år?
– Ja, vår gissning är att fler kommer att skicka en hälsning nu under pandemin när vi inte kan träffas som vanligt, säger Maria Ibsén, pressansvarig på Postnord.
Företaget har inför julen tagit in mycket personal till att sortera paket, julkort och brev, samt för att köra ut alla paket. Totalt har 3 000 extra medarbetare tagits in. På terminalen i Rosersberg, som är en av Europas mest moderna postterminaler, sker en stor del av sorteringen maskinellt.
– Vi är cirka 400 personer här i vanliga fall. Nu, veckorna före jul, har vi förstärkt med ytterligare 200 personer, säger Christian Stenström, terminalchef i Rosersberg.
Att pakethanteringen ökar kraftigt i år står redan klart. Men hur mycket antalet julkort ska öka är osäkert. 16 december är sista dagen att skicka julkort med julfrimärken för att de ska komma fram i tid. Tidigare år har de flesta varit ute kring det datumet.
– Under de senaste 20 åren har mängden brev och kort totalt sett minskat med hälften. Men under pandemin i våras såg vi en liten topp, säger Maria Ibsén, om varför de gissar att det kan bli fler julkort just i år.
I en enkät svarar också sju av tio att de helst vill ha sina julhälsningar i brevlådan. Samtidigt svarar många att de inte tänker skicka några julkort.
– Många har tidigare uppgett att de har haft ont om tid, men i år kanske det finns mer tid för julkort, säger Maria Ibsén.
I Rosersberg är de förberedda på alla scenarier, enligt Christian Stenström.
– Om det skulle bli en jätteanhopning av julpost i år kommer vi klara det. Vi har två väldigt bra julpeakar bakom oss där vår personal gjort ett kanonjobb och vi är mycket stolta över att vår nya miljövänliga terminal fungerar så bra. Exempelvis så kör tåget rakt in i terminalen när det ska lastas, säger Christian Stenström.
Är ni oroliga för utbrott av covid-19 på arbetsplatsen?
– Ja, liksom många andra är vi oroliga, men förberedda på det. Vi försöker exempelvis dela upp folk så att inte för många har rast samtidigt. Vi gör allt vi kan för att minska smittspridningen och följer FHM:s riktlinjer, mer kan vi inte göra.