Det tog Caroline Farberger bara en månad att leva som kvinna för att inse att hon inte hade förstått vad sann jämställdhet är. Insikten kom inte till henne genom egna erfarenheter utan när hon som kvinna fick förtroendet att ta del av andra kvinnors berättelser. Det förklarar hon för UNT i samband med att hennes bok "Jag, Caroline" har släppts.
– Jag inser hur mycket energi många kvinnor tvingas lägga på att överväga och anpassa sitt uttryck, för att över huvud taget ha en möjlighet att bli respekterade för sin kompetens.
Caroline Farberger är Ica-vd:n som 2018 genomgick en könskorrigering från Carl till Caroline. Hon har levt som näringslivs-vd både som man och kvinna. Med den nya insikten insåg hon också vilka privilegier hon hade haft som man.
– Det viktigaste manliga privilegiet var att jag hade den självklara rätten att bara kunna vara mig själv varje dag på jobbet. Inte behöva fundera på hur jag skulle passa in vare sig med kläder, uppförande, humör eller uttryckssätt, jag bara var.
Jämställdhet handlar inte om statistik utan inkludering, hävdar Caroline Farberger.
– Inkludering åstadkommer du när alla kan vara med i matchen på lika villkor. Vi i näringslivet har mycket att vinna på att arbeta med det.
Syftet med boken är att lyfta den här frågan och att vara ett stöd till andra transpersoner. Det är därför hon har suttit i tv-soffor sista tiden och givit intervjuer. För att göra resan lättare för någon annan. För att göra en skillnad.
– Att genomgå en könskorrigering är ovanligt, men det är en del av det normala. Jag vill arbeta för att normer utvecklas i samhället.
Hennes bok "Jag, Caroline" har skrivits tillsammans med Henrietta Westman, som i bokens förord beskriver Caroline som en person som går "All-in" i allt vad hon företar sig. Och Caroline Farberger har ett minst sagt imponerande cv: kursetta i lumpen, dubbla examina där hon läste till civilingenjör på Chalmers och civilekonom på Handelshögskolan samtidigt, frimurare, make, vd och pappa.
I boken tas vi med på en livsresa som börjar i Uddevalla med en liten kille som var ängslig för förändringar, men redan vid åtta års ålder drömde om att få vara vacker i långklänning.
– Jag beskriver hur jag har lidit i min egen könsidentitetsfråga genom livet, hur jag har skämts över alla feminina tendenser jag har känt sedan barnsben. Det tar 50 år innan jag tar modet och kraften att konfrontera mig själv.
Vad var största utmaningen med boken?
– Jag har varit tvungen att gå igenom precis hela min livshistoria. Det har varit omvälvande för mig.
Caroline Farberger berättar att det är frun Ylva som en dag ställer frågan rätt ut om Carl egentligen vill vara tjej och får honom att våga ta steget att bli kvinna.
Har din fru gett uttryck för att hon saknar sin man?
– Jag skriver i boken det jag vill säga om saken, men självfallet är det en extrem omställning för en livspartner. Vi har hittat ett sätt att prata med varandra om saker som är svåra att prata om, men också att ta det långsamt i små steg och hitta vägar att tillmötesgå varandras behov.
Efter boksläppet har många företag hört av sig med förfrågningar om föreläsningar men Caroline Farberger vet vad som är fokus.
– Jag är tydlig med undertiteln på min bok: Yrkeskvinna och familjefar. Jag är en vd i näringslivet och en närvarande förälder, det är det som är viktigt för mig.