"Byråkratsvenska har utestängt taxiåkare från stöden"

Snårig byråkrati gör det svårt för taxiföretagare att söka de pandemistöd som finns. Det säger Erik Sjölander på småföretagarna.

Taxi på Arlanda / Erik Sjölander näringspolitisk talesperson på Småföretagarnas riksförbund

Taxi på Arlanda / Erik Sjölander näringspolitisk talesperson på Småföretagarnas riksförbund

Foto: Maria Lindblom/Småföretagarnas riksförbund

Sigtuna2021-04-19 06:00

UNT rapporterade tidigare om hur svårt många taxichaufförer har att få sin och sina familjers ekonomi att gå runt under pandemin. Chaufförerna på Arlanda berättade bland annat att de har nekats stöd om de inte säljer sin bil och taxiföretag som korttidspermitterat har tvingats betala tillbaka stöd.

Erik Sjölander, näringspolitisk talesperson på Småföretagarnas riksförbund, bekräftar bilden av hur taxichaufförerna har det.

– De har nästan inga kunder, samtidigt har de alla fasta kostnader kvar och som småföretagare en knepig byråkrati att ta sig igenom för att få pandemistöd, säger Erik Sjölander.

Han räknar upp exempel på fasta kostnader som de flesta chaufförer har:

– De betalar leasing på sin bil, månadskostnader till bokningscentralen, försäkringar, avgiften till Swedavia för att få stå på Arlanda med mera.

Utöver det är det många som anlitar och betalar revisorer eller redovisningskonsulter för att få hjälp med att göra rätt när det gäller att söka stöd under pandemin.

– Just nu finns faktiskt ett omsättningsstöd att söka hos Boverket för dem med enskild firma. Det täcker inte alla kostnader, men är alltid något, och jag uppmanar alla berörda att söka på en gång för sista ansökningsdagen går ut sista april.

Att hitta rätt i djungeln bland de olika stöden är annars inte lätt eftersom det finns stöd för olika typer av företag.

– Dessutom är det många olika myndigheter som fått ansvar för stöden. Flera av dessa myndigheter har tidigare inte arbetat med företagarfrågor och kan på grund av sekretessen inte ta del av uppgifter från Bolagsverket, Försäkringskassan och Skatteverket, säger Erik Sjölander.

Som UNT tidigare rapporterat har sekretessen fått till följd att flera företag som korttidspermitterat personal blivit extra granskade och inte fått ut sina stöd i tid – bara för att de exempelvis haft en anställd som varit föräldraledig eller studerat under kontrollåret 2019.

– Det hade gått mycket snabbare om exempelvis Tillväxtverket hade kunnat få uppgifterna direkt från Skatteverket.

En annan del som inte fungerat är att den skriftliga informationen om pandemistöden varit svårtolkad.

– Många som kör taxi valde inte yrket för att de tycker om att arbeta med papper. Under pandemin har det varit en hel del byråkratsvenska att läsa in, vissa ord har varit mycket svårtolkade även för dem som är födda i Sverige, säger Erik Sjölander.

Småföretag har slagits ut

Småföretagen i Sigtuna kommun och deras anställda bidrog före krisen med hela 29 procent av de kommunala skatteintäkterna, enligt en ny rapport från organisationen Företagarna. Skatteintäkterna gick till bland annat skolor, bibliotek, äldreomsorg, vägar och renhållning.

Samtidigt visar en annan rapport att åtta procent av landets små och medelstora företag hade slagits ut i oktober 2020. En anledning kan vara att små företag har haft svårare att få pandemistöd än storföretag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!