UNT har tidigare rapporterat om att Sigtuna brandstation ska läggas ner. Ett befäl och fyra deltidsbrandmän (RIB-anställda) försvinner då från kommunen.
Flera brandmän har reagerat på beslutet och anser att Sigtuna stad kommer att stå oskyddad om det börjar brinna där samtidigt som det har hänt något i exempelvis Rosersberg.
Men Martin Öhrstedt anser att det totalt sett kommer att bli bättre för invånarna i Sigtuna kommun när brandstationerna i Kolsta och Sigtuna stad slås ihop och bildar en ny station mellan Märsta och Sigtuna.
– I och med att den nya stationen kommer placeras mellan Sigtuna stad och Märsta så täcks bägge tätorterna inom tio minuter. Antalet brandmän blir färre i kommunen, men numerären blir lika stor som i övriga kommuner med stor befolkning, exempelvis som i Sollentuna och Upplands Väsby.
Anledningen till att bemanningen inte har förändrats tidigare är enligt Martin Öhrstedt att ingen av nuvarande brandstationsplaceringar klarar av att täcka både Märsta och Sigtuna stad.
Vad händer i Sigtuna om det börjar brinna där samtidigt som styrkan är i Rosersberg?
– Brandkåren Attunda deltar i ett regionalt samarbete där snabbaste resurs larmas till olyckor, oavsett stations- eller organisationstillhörighet. När styrkor är insatta i räddningsinsatser och en olycka inträffar samtidigt så larmas en annan styrka till olycka två.
Om den första insatsen inte är akut så kan en del av- eller hela styrkan omfördelas till den andra olyckan, enligt Öhrstedt.
– När vi har mer resurskrävande insatser gör vi strategiska förflyttningar för att säkerställa beredskap på varannan brandstation, säger Martin Öhrstedt som hävdar att insatstiden till Sigtuna stad kommer bli oförändrad.
Körtiden för en andrastyrka (som i dag kommer från Kolsta) kommer dock öka med 4–5 minuter till Sigtuna stad och till Märsta station med 3–4 min. I framtiden blir Knivsta andra brandstation dagtid med 18 minuters körtid till Sigtuna stad, och Upplands Väsby, på nätter och helger, som har 19 minuters körtid till Sigtuna.
– Vi anser ändå att vinsterna med förändringen är större än de aspekter som försämras.
Vilka är de positiva effekterna med den nya stationen?
– Bland annat får vi närmare till Märsta tätort, nödställda i Sigtuna kommun kommer generellt att få snabbare hjälp vid en olycka och höjdfordon kommer att finnas på fem minuters köravstånd till Sigtuna stad.