Bra mottagande på Arlanda efter tsunamin

I katastrofkommissionens rapport får mottagandet på Arlanda i stort ett gott betyg. Men kritik från sjukvårdspersonal på de två sjukvårdplan som regeringen skickade saknas i rapporten.

Sigtuna2005-12-02 00:00
Både i katastrofkommissionens rapport och i en utvärdering som gjorde tidigare i höstas på uppdrag av Stockholms läns landsting bedöms att mottagandet på Arlanda fungerade bra. Ett kriscenter fanns redan på eftermiddagen den 28 december.
Men för de 75 patienter som kom tillbaka med de två sjukvårdsplan fanns stora brister. Det menar de ansvariga läkarna som var med ombord.
— Det var så dåligt genomtänkt, säger Marie Rodling Wahlström, medicinskt ansvarig läkare på det ena planet.
Hon och hennes kollega, överläkare Bengt Olsson, har fört fram sin kritik till Socialstyrelsen. Men syns inte i vare sig kommissionens rapport eller landstingets utvärdering.
Vårdteamen på planen hade genom fax och på andra sätt i förväg skickat all information om de sjuka ombord. Men på Arlanda fanns ingen som hade tagit emot informationen. Följden blev långa väntetider medan läkarna på marken skulle gå igenom alla igen. Patienter blev också skilda från sina anhöriga, eller fick vänta i flera timmar på att få träffa sina anhöriga trots att de fanns på Arlanda.

— Vissa situationer var jättetragiska. Det gäller speciellt barn som var med.
I en av katastrofkommissionens expertrapporter tas det upp att vårdpersonalen på Arlanda saknade bra information om de som kom tillbaka till Sverige med de vanliga passagerarplanen. Det förklaras i rapporten med teknikbrist. För de två bårplanen var situationen alltså tvärtom: informationen skickades, men ingen tog emot den.
— Det var inte samordnat på Arlanda vem som tog emot faxen och gav dem vidare till kriscentret, säger Marie Rodling Wahlström.
Regeringen får kritik i rapporten för att man i strid mot SAS inrådan använde sig av de två MD80-planen för sjukvårdstransporter.
Problemet med planen var att de behövde tre mellanlandningar på vägen hem från Bangkok, och att de enkla militärbritserna inte var tänkta för så här långa transporter.
Kommissionen drar slutsatsen att "det politiska behovet av en synlig statlig insats kombinerat med begränsad insikt" gjorde att regeringen trots allt framhärdade i att skicka iväg just MD80-planen.
Alternativet hade varit att använda sig av plan från andra flygbolag som erbjöd sin hjälp till Utrikesdepartementet, hävdar kommissionen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om