"Början till slutet för nämndemän i tingsrätten"

En gedigen utredning som hade vunnit på ytterligare fördjupning av vissa förslag. Nu riskerar prövningar i högre instans att spreta åt olika håll, anser Eric Bylander, docent i processrätt vid Uppsala universitet.

STOCKHOLM 2013-04-03
Utredaren Stefan Strömberg, lagman vid Göteborgs tingsrätt, presenterade på onsdagen betänkandet Brottmålsprocessen som tidigare på dagen överlämnats till justitieminister Beatrice Ask.
Anders Wiklund / SCANPIX / kod 10040

STOCKHOLM 2013-04-03 Utredaren Stefan Strömberg, lagman vid Göteborgs tingsrätt, presenterade på onsdagen betänkandet Brottmålsprocessen som tidigare på dagen överlämnats till justitieminister Beatrice Ask. Anders Wiklund / SCANPIX / kod 10040

Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Sigtuna2013-04-03 16:58

Eric Bylander har även verkat som domare. Han förutspår att flera av utredningens förslag kommer att väcka het debatt inom rättsystemet. I sin forskning undersöker han nu tillämpningen av prövningstillstånd i domstolarna och hade gärna sett att utredningen tydligare behandlat själva innehållet i prövningen, som avgör om ett mål förs vidare till hovrätt eller ej:
–  Om lagstiftaren väljer att inte närmare reglera innehållet i prövningen får man som ett brev på posten en väldigt olikartad tillämpning i domstolarna, säger Eric Bylander.

De generella krav på prövningstillstånd i hovrätt som sedan 2008 gäller i alla tvistemål har nyligen utvärderats:
–  Där kunde man konstatera att hovrätternas tillämpning varit väldigt varierande. Ett skäl till att det spretar är säkert att domarna har olika uppfattning om hur djupt man ska gå i sin prövning. Mot den bakgrunden kan man känna viss oro för utredningens förslag.

Överlag anser Eric Bylander att utredaren gjort ett gediget arbete, med bidrag från kompetenta krafter i jurist-Sverige. Han välkomnar bland annat förslaget att domstolen och den misstänkte redan vid rättegångens start ska få veta vilket straff åklagaren anser lämpligt.
–  Det gör att man kan anpassa målets handläggning betydligt bättre än i dag. Som en bonus kan medierapporteringen om tänkbara påföljder i brottmål bli mer sansad.

Däremot ser han vissa risker med förslaget att misstänkta alltid ska kunna acceptera ett strafföreläggande vid brott som ger böter, och slippa ställas inför rätta. Kändisar, politiker eller anställda på höga poster kan tänkas vilja undvika offentliga rättegångar:
–  Om förslaget genomförs riskerar det att leda till en del felaktiga erkännanden. Drivkraften att slippa en rättegång blir så stark att man i stället erkänner och betalar sina böter.

Förslaget om att slopa nämndemännen i hovrätterna och minska deras medverkan i tingsrätterna är sannolikt början till slutet på nämndemannasystemet, enligt Eric Bylander. Det är rätt väg att gå i hovrätterna, som allt mer sysslar med rent juridisk överprövning, men i tingsrätterna anser han att nämndemännen har sin plats:
–  Det är bra med lite markkontakt i dömandet och det är bra för domarna att få inpass från personer med annan bakgrund och tvingas formulera sina domar innan de skrivs färdigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om