Salamandrar är fridlysta i Sverige. Man får inte döda eller skada dem, berättar Sigtuna kommuns projektledare Åke Fröderberg.
Det handlar inte bara om att fånga och göra dem illa, i ordets bokstavliga bemärkelse. Byggande kan också påverka dem, och därför har salamandrar till exempel förhalat ett stort arenabygge i Uppsala. Men salamandrarna hindrade inte bygget i Rosersberg.
– Det är för att vi kunde göra åtgärder så att deras livsmiljö kan vara kvar. Vi har gjort ett speciellt staket som gör att de inte kan komma ut till trafikerade vägar och industriområdet. Och vi har gjort en salamanderdamm, olika vattendrag med olika temperaturer.
UNT träffar Åke Fröderberg framför en igenbommad grusväg. Gatan är flankerad av ett lager och den stora skogen. Anläggningen ägs av det tyska speditionsföretaget DSV som flyttat in under våren 2022. Byggnaden är på 7,7 hektar, och utanför dess höga stålnätstaket ligger skogen, och ett stort byggområde, allt på sammanlagt 67 hektar.
Vad är det som fick priset Årets bygge?
– Det handlar egentligen om att anordna en gata. På gatan ska det finnas vatten, avlopp, tele, fiber, belysning och de funktioner som behövs för att en gata ska fungera. Sedan 2015 har kommunen tänkt på att integrera naturen med Rosersbergs industriområde.
Det handlar om Kromgatan och sättet man har byggt kring vägen. Hänsyn har tagits för naturen, genom att exempelvis använda vattenledningar som är gjorda på tallolja, vilket är första exemplet i Sverige. Skyddsvallen har utformats som ett skogsområde, där träd och ängsväxter planterats.
Så förutom att vara ett salamanderparadis finns även rådjur, rävar, vildsvin och älgar.
– Detta är ett naturområde som vi försökt bevara, trots att det är ett industriområde här.
Det vinnande konceptet handlar om att prova ny teknik och ett öppet samarbetssätt mellan Sigtuna kommun och Uppsalaföretaget SH bygg, sten och anläggning AB.
– Vanligtvis gör kommunen en beställning och entreprenören gör exakt vad kommunen vill ha. Men i detta fall fick båda parter tycka till. Det är bättre med öppenhet, istället för att diktera och peka med hela handen. Så detta är en vanlig utförande-entreprenad men som uppfattats mer som en samverkans-entreprenad.
Projektet Västra Rosersberg gata och VA har kostat 124 miljoner kronor, som bekostats av exploatören.