År 1658. Sigtuna. Det brinner i staden. Under eldinfernot förstörs delar av dåvarande kyrkan från 1100-talet, som numera kallas S:t Lars ruin.
Kyrkan lämnades att förfalla. Under 1828 förklarades den som ett skyddat monument. Några år senare slog blixten ned i tornet och förstörde det sydvästra hörnet tillsammans med ett av de ursprungliga tornfönstren.
I dag är ruinen belägen på Prästvägen i Sigtuna stad och ett besöksmål för turister. Men nu vill kommunen göra en upprustning för att rädda den.
Tidigare har S:t Olofs och S:t Pers kyrkoruiner restaurerats.
– Utan restaurering skulle ruinerna på sikt kunna börja rasa. I slutet av året kommer vi ha tre säkra och fantastiska monument som är öppna för alla och envar som vill ta del av en tusenårig historia. Detta är nog det jag är mest stolt över att ha medverkat till under mina år som museichef, säger Ted Hesselbom, chef Sigtuna Museum & Art i ett pressmedelande.
Innan restaureringen kan påbörjas måste dock fyra träd intill kyrkoruinen fällas. Bland annat för att rötter från träden tränger in under ruinen, att träden skuggar ruinen så att det blir ökad fuktighet i murverket vilket gynnar oönskad växtlighet samt att några av träden drabbats av askskottsjuka och därför kan falla på ruinen.
Restaureringen av kyrkoruinerna görs av Sigtuna kommun i samarbete med Sigtuna församling och Länsstyrelsen i Stockholms län.
Den 16 maj påbörjas restaureringen av S:t Lars kyrkoruin. Arbetet förväntas pågå till i höst.