Premiärdoppet blev försenat med tre veckor. På grund av den långa och sega vintern kom man inte igång med slutfasen av badbygget förrän i maj. Men i går kunde Sigtunas kommunalråd Anders Johansson (S) äntligen få slänga av sig kläderna och kasta sig i det naturligt renade vattnet på Midgårdsbadet i Märsta.
– Det kunde ha varit lite varmare ropade han från bassängen efter att han hoppat från ett av hopptornen.
Just nu är vattnet drygt 20 grader. Men när solen gassar som i dagarna värms det upp allt jämt. Men det är även tänkt att man till hösten ska dra nytta av överskottsvärme från det intilliggande fjärrvärmeverket så att badsäsongen kan fortsätta ända in i september oavsett hur varmt det är i luften. Det är inga klassiska pooler på något sätt. Man har helt gått ifrån idén om rektangulära bassänger och istället satsat på mjuka former och nivåskillnader.
– Det blir trevligare för hela stadsbilden än en traditionell klorbassäng. Dessutom tror vi att det kan fungera som en samlingsplats, att det blir mer än bara sol och bad. Till exempel en konsertplats med musikuppträdanden, säger Anders Johansson.
Dessutom tillägger han att man i vinter även ska testa att göra skridskobana på poolerna. Men det som verkligen utmärker badet är den biologiska reningsprocessen och det klorfria vattnet. Den nya tekniken finns redan i bland annat Tyskland och Schweiz, men i dag öppnar alltså Nordens första i Sigtuna kommun. Reningsverket består av en 2 000 kvadratmeter bassäng med vattenväxter, stenar och mineraler – en slags damm. Där igenom flödar allt vatten som renas på ett naturligt sätt av växterna, och som sedan leds ut igen till badbassängerna.
Totalt kostar hela kalaset mellan 45 och 50 miljoner kronor, och driftkostnaderna ligger på uppåt 800 000 kronor per år. Med en förhoppning på omkring 30 000 besökare per år som betalar en entréavgift på 25 respektive 40 kronor för barn och vuxna kan det täcka upp för en del av driften. Samtidigt menar han att kostnaden säkert bara är hälften av vad den skulle ha varit om det var en mer traditionell klorbassäng. Men man räknar inte med att gå plus för badet.
– Vi ser det mer som en kommunal service. Vi vet att det finns en efterfrågan på utomhusbad. Många åker ända till Kvarnbadet i Vallentuna eller Fyrishov i Uppsala, säger Anders Johansson.