Nyligen totalförstördes ett garage i Märsta. Ett värde på cirka 20 miljoner kronor försvann i branden. Och i helgen brann sju bilar på Norrbackavägen.
Ju fler bilar som bränns upp desto högre blir försäkringskostnaderna för boende i samma län.
– Ja, försäkringspremien har naturligtvis en koppling till risken för skadehändelser, där risken för brand är en bland många faktorer, säger Susanne Fagerberg, försäkringsjurist på Länsförsäkringar.
Anlagda bilbränder är enligt henne ett återkommande problem. Åren 2017–2019 betalade bara Länsförsäkringar ut drygt 50 miljoner kronor i skadeersättning till drabbade bilägare. Eftersom Sveriges bilar är försäkrade i många olika försäkringsbolag så rör sig den sammanlagda summan om hundratals miljoner kronor som brinner upp varje år.
– Kostnaden för en bilbrand kan bli mycket hög vid en omfattande skada. Bränderna leder till bekymmer och besvär för den enskilde som drabbats, men där utöver all materiell förstörelse för att inte tala om den klimatbelastning en så fruktansvärt onödig skadehändelse medför.
För den som drabbas och har halv- eller helförsäkring utbetalas ersättning för skadan från försäkringsbolagen, men varje gång måste den som drabbas betala självrisk. Samtidigt utreds anlagda bilbränder numera väldigt noga, eftersom bränder även används för att lura försäkringsbolagen.
– Genom fördjupade utredningar försvårar vi för dem som planerar att använda denna metod för bedrägerier.