Barnläkarmottagningi Märsta hotas igen

Återigen diskuteras en flytt av specialistläkarmottagningen för barn i Märsta. När en flytt var aktuellt för två år sedan stoppades förslaget efter stora protester från Märsta- och Sigtunabor.

Sigtuna2007-12-14 09:00
Då, 2005, skrev omkring 1 000 personer på protestlistor mot en flytt av barnläkarmottagningen. Förslaget drevs sedan inte vidare, och i UNT förklarade dåvarande sjukvårdslandstingsrådet Birgitta Sevefjord (v) att det stoppades bland annat på grund av protesterna.
Nu förs nya diskussioner i landstinget om en flytt. Förslaget ser i stort sett likadant ut som förra gången.

Märsta barn- och ungdomsmedicinska mottagning, som i dag ligger i Märsta läkarhus, slås ihop med Upplands Väsby och Sollentuna. Var den nya, större mottagningen i sådana fall ska ligga är oklart. För två år sedan var en tänkt placering Rotebro.
Argumenten för en sammanslagning är samma som förra gången.
- Man kan uttrycka det så här: Vi kan säkerställa den sjukvårdsproduktion vi är ålagda att upprätthålla. Ju färre läkare på en mottagning, desto större risker vid sjukdom och semestrar. Det finns inga ekonomiska aspekter, det handlar inte om att minska antalet tjänster, säger Jan Ejderhamn, sektionschef på Astrid Lindgrens sjukhus för de tolv barn- och ungdomsmedicinska mottagningar som finns i Stockholms län.

Till mottagningen i Märsta kommer barn och ungdomar som behöver specialistvård. Det kan till exempel handla om utredningar och behandlingar för allergi och astma. I Märsta finns motsvarande 1,5 läkartjänster, och 1,75 sjukskötersketjänster. Under förra året hade man drygt 3 800 besök eller telefonrådgivningar. Mottagningen i Sollentuna är av ungefär samma storlek, Upplands Väsby något mindre.
Hos anställda i Märsta finns ett motstånd mot en flytt.
- Man vinner inte så mycket på att slå ihop mottagningarna. Vi kämpar för våra barn här i Sigtuna, det blir längre för dem att åka och det blir mer fyrkantigt, i dag kan vi ta emot på lite andra tider om det behövs. De andra mottagningarna har längre väntetider, slås vi ihop får vi ta en del av den bördan också, säger Kaarina Ohranen, platsansvarig sjuksköterska.

De anställda har ett förslag om att Märstamottagningen ska skriva avtal med Uppsala län och ta emot barn och ungdomar från Knivsta kommun.
- Vi har en del Knivstabarn som går här redan, säger Kaarina Ohranen.
Politikerna i Stockholms läns landsting har inte diskuterat förslagen om sammanslagningar, och inga beslut är tagna.
- Än så länge är det här en tjänstemannaprodukt. Jag har blivit informerad, men än inte varit inblandad i några politiska diskussioner än, säger Olle Reichenberg (m), ordförande i Sjukvårdsstyrelse Norr.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om