De två kalvarna föddes utomhus och allt gick bra enligt Johan Josephson, vd på naturvårdsföretaget Naturskog som äger djuren. Vattenbufflarna Ellen och Maud var betäckta redan innan de släpptes ut i hagen i våras (se filmen från utsläppet nedan).
– Kalvarna föddes i september. Allt gick bra och båda är friska. Kvigkalven vägde lite mindre än tjurkalven, men det är normalt och hon har nu snart kommit ikapp, berättar Johan Josephson för UNT.
Kalvarna som har döpts till Hugo och Elna, är liksom de flesta vattenbufflar lite sävligare-, blygare- och tystare än vanliga kor. Just efter att de hade fötts så låg de ofta platt ner i gräset, vilket oroade förbipasserande. Men beteendet var enligt ägarna naturligt, eftersom vattenbufflar har en instinkt att gömma sina kalvar i högt gräs, där de är skyddade för rovdjur.
Nu har korna och deras kalvar placerats i ett stall under vintern.
– De klarar sig ute även när det är kallt, men eftersom det inte finns så mycket bete nu så har vi tagit in dem.
Syftet med att placera vattenbufflarna i Fysingens vattenbryn var att de skulle hålla våtmarken öppen. Vattenbufflar kan exempelvis dyka och beta av vassrötter på sjöbottnar. De gillar också att simma ut i vattnet och beta.
Kommer ni att skaffa fler kalvar?
– Ja, vattenbufflarna har gjort ett bättre jobb än förväntat. Vi har fått många förfrågningar från ägare av våtmarker och skyddsvärda områden. Planen är att vi ska skaffa en besättning på sammanlagt tio djur, säger Johan Josephson.