På uppdrag av regeringen har Folkhälsomyndigheten gjort en analys av det kinesiska covidutbrottet. I analysen skriver myndigheten bland annat att det råder stor osäkerhet kring smittspridning, sjukhusinläggningar, avlidna och virusvarianter. Men den ökade smittspridningen i Kina har ingen "väsentlig påverkan" på utvecklingen av läget i Sverige, skriver Folkhälsomyndigheten.
– Däremot har vi fortfarande en pandemi med en omfattande smittspridning och en kvarstående risk för ytterligare vågor, säger generaldirektör Karin Tegmark Wisell, i ett pressmeddelande.
Det finns flera sätt att följa det epidemiologiska läget och ett av dem är att testa avloppsvatten. Folkhälsomyndigheten har gjort bedömningen att analys av SARS-CoV-2 virusvarianter i avloppsvatten från Arlanda kan vara ett värdefullt komplement till övrig övervakning och därför kommer vattnet att testas under januari månad.
– Värdet av en sådan övervakning är framförallt att kunna följa förändringar i virusnivåer och vilka virusvarianter som dominerar från inresande till Arlanda över tid. Folkhälsomyndigheten kommer därför att under januari månad tillsammans med en forskargrupp på Kungliga Tekniska Högskolan genomföra ett pilotprojekt, där prover kommer att tas från avloppsvattnet på Arlanda, säger Karin Tegmark Wisell.
Utöver det som görs krävs inga fler åtgärder i Sverige med anledning av det epidemiologiska läget i Kina, skriver myndigheten.