Natten mot måndag fick räddningstjänsten ett larm om att någon hade kastat en molotovcoctail, en form av brandbomb, mot kommunhuset. Händelsen har föregåtts av 19 bilbränder de senaste dagarna.
– Jag är skitförbannad och jävligt ledsen och upprörd över det som hänt. Slår man ut kommunhuset är risken stor att vi får påverkan på välfärdsleveransen, säger Olov Holst, (M), kommunstyrelsens ordförande.
Han fick sms om branden strax före klockan 01.
– Att det skulle komma en motreaktion är väntat, eftersom polisen har ökat sina insatser mot de kriminella nätverk som är etablerade i Märsta. Hur absurt det än låter är det här ett tecken på att vi är på rätt väg, fortsätter Olov Holst.
Olov Holst och Thomas Mileborn, trygghets- och säkerhetschef i Sigtuna kommun, tror att det finns ett samband mellan bilbränderna och skadegörelsen mot kommunhuset.
– Ofta blir det en motreaktion från de kriminella, men sedan jag kom hit 2013, är det första gången man har försökt sätta eld på kommunhuset, säger Thomas Mileborn,
Kunde ni ha förutsett det här?
– Inte så här allvarliga händelser.
Att just tända eld på bilar däremot är vanligt bland kriminella, det är en maktdemonstration förklarar Thomas Mileborn. Det förekommer i hela Stockholmsregionen, men även nationellt.
Varför är det så populärt?
– De kriminella använder oskyldiga för att komma åt polisen och myndigheter. De vill kommunicera "kommer ni hit och ger er på oss så gör vi det jobbigt för er", säger Thomas Mileborn.
Enligt Olov Holst har det varit skadegörelse riktat mot kommunhuset tidigare och efter måndagens händelse ses ett antal åtgärder över för att öka säkerheten ytterligare.
– Vi tänker naturligtvis inte backa nu för då har de vunnit, och det tillåter vi inte, säger Olov Holst.
Thomas Mileborn beskriver situationen som en vågskål.
– Ska samhället och myndigheterna vinna eller ska de kriminella nätverken vinna? Som alla förstår kan vi aldrig låta kriminella organisationer få en maktposition.
Men han tror att det finns risk för mer skadegörelse.
– Det får vi vara beredda på i framtiden, säger han.
Enligt polisen pågår den tekniska undersökningen och förhör kommer att hållas med personer som har gjort iakttagelser natten mot måndag.
– Vi analyserar spår och bevis som är tagna i beslag, samt avvaktar ytterligare spårsäkring som teknikerna gör, säger Ola Österling, polisens presstalesperson i Stockholm.
– Polisen kommer att lösa det här. Vi är väldigt hoppfulla, tillägger han.
Thomas Mileborn ber kommuninvånarna om hjälp att vara observanta och på så sätt underlätta polisens arbete.
– Invånarna är öron och ögon. Får du en känsla av att något känns skumt ska du ringa. Det är bättre att ringa tio gånger för mycket än en gång för lite. De gånger polisen har lyckats lagföra de här bilbränderna är när observanta invånare har ringt 112.
Har vi de här personerna i vår närhet utan att veta om det?
– Ja, personerna som gör det här bor i vår kommun. Det är yngre vuxna killar. Vi har dem i vår närhet. Är man förälder till tonårspojkar bör man som förälder luska lite, vad vet mina barn? Har de hört något?
Många vet vilka de kriminella är, fast de håller tyst. Det handlar om att bryta den tystnaden, hävdar Thomas Mileborn.
– Ge polisen möjlighet att gripa och lagföra de här personerna, säger han.