Åtalas för grova ekobrott – kopplas till nätverk

Sex män och två kvinnor med kopplingar till Märstanätverket åtalas för grov ekonomisk brottslighet.

De åtta misstänks för att ha använt förfalskade anställningsbevis och lönespecifikationer för att lura till sig miljoner. Även en lägenhet har hyrts från Sigtunahem med hjälp av falska intyg.

De åtta misstänks för att ha använt förfalskade anställningsbevis och lönespecifikationer för att lura till sig miljoner. Även en lägenhet har hyrts från Sigtunahem med hjälp av falska intyg.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Sigtuna2021-02-19 08:12

Bland de misstänkta finns en auktoriserad revisor, en vd och flera ostraffade personer. Samtliga, utom en, är bosatta i Sigtuna kommun. Brotten de misstänks för rubriceras som grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bedrägeri, penningtvätt, osant intygande och brukande av osann urkund.

– Gemensamt för de åtalade är deras förankring i Sigtuna kommun och förundersökningarna är ett resultat av en riktad satsning mot den grova organiserade brottsligheten i Stockholm, säger Towe Skjöld vid polisens regionala utredningsenhet.

Två av de misstänkta är ett gift par i 30–40-årsåldern som 2019, enligt åtalet, ska ha lurat till sig ett bostadslån på 4,8 miljoner kronor från SEB. De har använt förfalskade arbetsgivarintyg och har uppgett att de haft besparingar på banken, pengar som åklagaren menar bara har skickats in på deras konto av medhjälparna under tiden kreditkontroller gjordes. Paret har också uppgett till banken att de betalat en handpenning på 2,2 miljoner, medan den verkliga summan var 650 000 kronor enligt åklagaren.

Samme man åtalas även för att med några av ovanstående personer ha köpt en märkesbil från en bilfirma i Upplands Väsby. Denna gång var det en kvinna som enligt åklagaren låtit mannen ta lån i hennes namn och köpa bilen i hennes namn. Kvinnan tjänade bara 16 000–24 000 kronor per månad då bilen köptes, men genom falska anställningsintyg och lönespecifikationer såg det för långivaren Wasa kredit ut som om hon tjänade 45 000 kronor per månad.

Även vd:n på bilfirman och en säljare misstänks vara delaktiga i bedrägeriet mot Wasa kredit som gjorde att 40-åringen fick 1,4 miljoner kronor över, eftersom köpesumman var lägre än vad som uppgivits till långivaren. 

I samband med bilköpet uppgavs att en inbytesbil tagits emot av bilfirman. Men istället kan 150 000 kronor ha tagits emot, pengar som misstänks komma från brottslighet. Därav misstanken om penningtvätt.

Förfalskade intyg från de inblandade har även använts när en man fick hyra en lägenhet av Sigtunahem.

Åtalet är ett resultat av att olika myndigheter och polisen har börjat samordna sina resurser.

– Brottsligheten skapar otrygghet och därför jobbar vi hårt mot bland annat det kriminella nätverket. Vi är här för att stanna och fortsätter med ökat tryck tillsammans med andra samhällsaktörer, säger Christoffer Bohman, chef för lokalpolisområde Sollentuna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!