Redan 1954 byggdes den första banan. Den hette Halmsjöbanan, men kallades för puckelbanan för att den var så ojämn. 1960 öppnades huvudbanan för allmän trafik och SAS startade sin linjetrafik till New York. Men först 1962 fick flygplatsen en tillfällig terminal och man höll en officiell invigning av det som skulle bli Sveriges storflygplats.
– Jubileet kommer att märkas för resenärerna och allmänheten lite då och då under hela året, säger Maria Wall-Petrini, chef för kundvärdeavdelningen på Stockholm Arlanda Airport.
Från början kallades området för Halmsjöns flygplats, men sedan valdes ordet Arlanda i stället. Namnet härstammar från Ärlinghundra härad som en gång i tiden kallades Arland.
Flygplatsområdet har vuxit varje årtionde.
– Arlanda har vuxit i takt med Sveriges tillväxt och ökande efterfrågan på snabba kommunikationer. Över 19 miljoner resenärer färdas via flygplatsen varje år, säger flygplatsdirektör Kjell-Åke Westin.
I dag finns här 80 flygbolag och nästan 180 direktlinjer i Sverige och världen.
Under måndagen kunde besökare på Arlanda märka av jubileet genom att röda mattor var utrullade vid entréerna och att man satt upp blomsterarrangemang. Här fanns också extra många värdar som pratade med resenärerna och bjöd på godis.
– Under eftermiddagarna har vi haft gycklare som underhållit i terminalerna och i kväll kommer Märsta gymnastikförening att ha uppvisningar, säger Maria Wall-Petrini.
Innanför tullkontrollen arrangerades också sagoläsning för resande barn.
– Förutom sagoläsningen är alla arrangemang öppna för allmänheten. Vi återkommer med mer firande 5 juni under världsmiljödagen och under OS-dagarna i juli–augusti. Firandet avslutas sedan med öppet hus 15 september, säger Maria Wall-Petrini.