Arbetslöshet skenar – det här gör arbetsförmedlingen

Arbetslösheten har skenat i Sigtuna kommun sedan pandemin startade. Värst är det för utrikes födda och unga.

Arbetslösheten har fördubblats i Sigtuna kommun jämfört med förra året. Andelen arbetslösa här är högst i länet och ligger över rikssnittet.

Arbetslösheten har fördubblats i Sigtuna kommun jämfört med förra året. Andelen arbetslösa här är högst i länet och ligger över rikssnittet.

Foto: Martina Holmberg / TT

Sigtuna2021-04-01 08:00

Nästan två av tio unga i åldrarna 18–24 år i Sigtuna kommun är arbetslösa. Totalt, i alla åldrar, saknade i februari mer än dubbelt så många jobb här jämfört med samma tid förra året. Det är den största ökningen i Stockholms län.

– Den totala arbetslösheten i Sigtuna kommun var i februari 12,1 procent av befolkningen. Mest är det personal inom hotell, restaurang, handel, service och transport som mist sina jobb, säger Åsa Rundlöf, enhetschef på Arbetsförmedlingen.

Rikssnittet för arbetslösheten ligger nu på 8,5 procent. 

Hur kan ni hjälpa de arbetslösa här?

– När det gäller ungdomar som inte gått klart gymnasiet så vill vi att de avslutar sin gymnasieutbildning. Vi kan bidra med studiemotiverande insatser på exempelvis folkhögskola.

Samtidigt har de allra flesta unga redan en gymnasieexamen.

Vad gör ni för dem som redan gått på gymnasiet?

– Ja, det är tufft för dem också. Även här vill vi försöka motivera dem att läsa vidare. Det är bra att passa på att studera när det är lågkonjunktur, svarar Åsa Rundlöf.

Personer som har arbetslivserfarenhet har Arbetsförmedlingen inte längre något coachningsansvar för.

– Enligt januariavtalet så ska stöd och matchning för dessa personer skötas genom upphandlade tjänster. Dessa företag ska coacha de arbetssökande, hjälpa dem skriva cv och matcha dem med jobb.

Sedan finns program för långtidsarbetslösa.

– De som står långt från arbetsmarknaden och varit arbetslösa längst försöker vi hitta arbetsträningsplatser åt. Men under pandemin har tyvärr även praktikplatser och arbetsträningsplatser varit svåra att hitta, säger Åsa Rundlöf.

Bakgrunden är att de flesta numera arbetar på distans och att vård- och omsorg inte gärna tar in nya personer i sina verksamheter på grund av risk för mer smittspridning.

– Detsamma gäller när unga söker jobb inom vård och omsorg. Dessutom har de unga tidigare haft lättast att få sitt första jobb i exempelvis restauranger, kaféer, och klädbutiker. Men på grund av pandemin finns nästan inga nya jobb i dessa branscher just nu.

Flest jobb just nu finns inom exempelvis livsmedelsbranschen, båt- och fordonsbranchen samt hos mäklare.

 – Det är exempel på sådant som klarat sig bra under pandemin. Vissa delar av transportbranschen går också bra, men andra delar som exempelvis busscharter och taxibranschen har det jättetufft, säger Åsa Rundlöf.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!