Svenska för alla drivs av studieförbundet RF-Sisu idrottsutbildarna i Uppland. Lokalen på Mjölnergatan i Valsta får de låna av det kommunala bostadsbolaget Sigtunahem och Hyresgästföreningen.
– Hit kommer exempelvis nyanlända personer som inte får läsa på SFI än eftersom de väntar på uppehållstillstånd och därför saknar personnummer, berättar Marés Lendway, en av lärarna.
Tillsammans med projektledaren Carina Lundin och lärare Carina Sterby lär hon ut svenska och kunskaper om hur det svenska samhället fungerar. Fokus ligger mest på att tala, men handlar även om att läsa och skriva.
När UNT är på besök är lokalen fullsatt av människor som skrattar och pratar med varandra på trevande svenska.
– Det är som en julfest och begravning samtidigt. Vi är förtvivlade över att kommunen säger att deras budget redan är gjord, och att vi kanske måste stänga efter jul, säger Marés Lendway, som får flera spontana kramar av deltagarna.
Hit hänvisar ofta Sigtuna kommun, Familjecentralen och Svenska kyrkan nyanlända personer.
Deltagaren Nazha El Kanouni, 45, från Marocko berättar att hon tidigare studerade på SFI (Svenska för invandrare), men att skoltiderna inte gick att kombinera med att hon har barn.
– Det är också dyrt att köpa månadskort till bussen. Innan man klarat grundkursen får man inget bidrag för bussen till SFI. Förut vågade jag inte prata. Det var först när jag kom hit som jag lärde mig att prata svenska, säger Nazha El Kanouni.
Till lokalen kommer även SFI-elever som behöver hjälp med läxor och några pensionärer som är för gamla för att få gå på SFI. De 50-talet deltagarna är mellan 18 och 77 år.
Har ni lärt er något om Sverige?
– Ja, mycket! Vi har fått reda på hur samhället är uppbyggt med riksdag, regering och kommuner, och om hur man röstar. Vi brukar också diskutera nyheter så att vi kan hänga med i vad som händer, säger Fadma Barhal, 45.
Hon säger att alla blev ledsna när de häromdagen fick beskedet om att Svenska för alla inte ska fortsätta.
– Här har det fungerat, här har många blivit mer integrerade. Nu kommer de vara hemma ensamma och tappa allt språk. Det är inte bra.
Sazia Afrin Chowdhury, 33, från Nicaragua, berättar att hon har fått nya vänner här.
– Jag har fått barn nyligen och studerar på distans. Här går det att få hjälp om man har problem med grammatik eller andra frågor. Lärarna är jättesnälla och bra på att ge läxhjälp. Jag vill så gärna fortsätta, säger Sazia Afrin Chowdhury.
Eva Dovebris, från RF-Sisu, berättar att samtliga studieförbund våren 2022 fick ett uppdrag från regeringen att delta i satsningen "Svenska från dag 1".
– Här ser vi till att människor kommer in i samhället lite tidigare. Men nu har vi fått ett nytt uppdrag och då försvinner de statliga anslagen till den här verksamheten.
Den nuvarande regeringen vill istället att studieförbunden ska jobba mot kriminalitet.
– Vi kommer att se till att varje barn och ungdom får komma i kontakt med idrottsrörelsen. Så nu ska vi starta den nya satsningen ”Idrottsklivet” i Valsta, säger Eva Dovebris.
Lokalen har de alltså kvar, men det saknas pengar till lärarnas timpenning.
Om kommunen skulle bekosta lönen, skulle ni då även kunna ha kvar Svenska för alla?
– Ja, vi skulle gärna fortsätta. Och vi har fortfarande hopp om att kommunen rycker in och hittar pengar någonstans.