Allvarliga sprickor i Mariakyrkans väggar
Mariakyrkan i Sigtuna lutar och nyligen upptäcktes sprickor i väggar och valv. Men varken Sigtuna pastorat eller Sigtuna museum känner till sprickorna. Sigtunabon Eddie Eriksson tycker att ingen tar sättningarna i kyrkans grund på allvar.
- Den svagaste punkten i tegelbyggnader som Mariakyrkan är fönstren och det är ofta där eventuella tryckförändringar i fasaden syns som sprickor. Den där sprickan går genom en gammal lagning, så problemet är inte nytt, säger han och pekar på den norra delen av kyrkans långskepp.
Väggen buktar utåt i lagningen där man kan följa en spricka från fönstren ned mot marken.
Mariakyrkan stod klar i mitten av 1200-talet. Den är byggd av tegel som brändes på platsen och är en av Sveriges äldsta tegelbyggnader. Kyrkans östra del har länge lutat.
Där Uppsalavägen nu går fanns förr i tiden en bäck med avrinning i dagens Pilsboområde. Denna avrinning sker än i dag. Vid gräsmattan utanför Ok/Q8-macken har Sigtuna kommuns parkavdelning stensatt ett dike, i vilket vattnet rinner om våren. Från diket går sannolikt vattnet via kulvertar ned till stranden.
Men frågan är var vattnet tar vägen vid Mariakyrkan och hur detta påverkar grunden. Kanske har dräneringen torkat ut lerlagren under Mariakyrkan och orsakat sättningar. Det är en fråga som ingen tycks kunna svara på, menar Eddie Eriksson.
Eddie Eriksson har upptäckt flera sprickor i kyrkan, samtliga finns i anslutning till den östra delen av långskeppet, där marken sedan tidigare satt sig. Den kraftigaste sprickan, som är mer än en centimeter bred, finns i väggen strax under taket på den södra delen av långskeppet. Även inuti kyrkan, i den östra delen av valvet, finns en tydlig spricka.
På frågan om Sigtuna pastorat har vidtagit åtgärder mot Mariakyrkans lutning och sprickor, säger pastoratets kamrer Peter Löfgren att man bevakar lutningen. Men några mätningar av kyrkans grund har så vitt han vet inte gjorts på senare år.
Inte heller Sigtuna museum känner till sprickorna.
Det finns något som liknar mätpunkter monterade på Mariakyrkans östra vägg. Men vad syftet med dessa är, hur gamla de är och vem som satt dit dem har tidningen, trots efterforskningar, inte lyckats få fram.
- Sprickorna tyder på att Mariakyrkans grund rör på sig. Den här delen av kyrkan är försvagad och risken finns att det händer något med valven. Blir påfrestningarna för stora kan valven ge med sig och då blir det även en arbetsmiljöfråga, säger Eddie Eriksson.
Sigtuna pastorat har nu kontaktat en expert för att utreda hur pass allvarliga sprickorna är.
- Jag ringde vår skyddsingenjör Björn Björk. Efter semestern ska han komma hit och titta på sprickorna, säger Peter Löfgren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!