Alla hjärtans dag uppmärksammas på Arlanda

På Arlanda flygplats tar man alla hjärtans dag på allvar. Dagen ägnas åt att lära både personalen och allmänheten om hjärtstartare och hjärt- och lungräddning, genom kurser och tipspromenader.

Sigtuna2009-02-13 14:01
Från klockan 10 till 16 i dag kommer ett scenario att spelas upp i Sky city, för att visa hur defibrillatorer används. Dessutom får alla som vill gå en gratis utbildning i hjärt- och lungräddning. Kursdeltagarna får också lära sig hur en defibrillator fungerar.
- Om en person som har fått hjärtstopp får hjälp av någon med en hjärtstartare inom tre minuter så är överlevnadschansen 70 procent. Sen minskar den med 10 procent för varje minut. Därför är det viktigt att sprida kunskap om hjärtstartare, säger Erika Gyllenswärd, som jobbar på gränspolisen på Arlanda och är en av dem som kommer att hålla i utbildningen.

Kursen tar en knapp timme och en ny omgång startar varje hel timme. Alla deltagare får öva på hjärt- och lungräddning, som är ett sätt att vinna tid tills det finns en defibrillator på plats. Genom att blåsa in luft i lungorna och göra hjärtkompressioner på den som har hjärtstopp syresätts kroppen i väntan på att hjärtat kan startas med en strömstöt från en defibrillator.
- Var och en kommer att få låna en docka att träna på, så det handlar inte bara om att man tittar på hur en duktig instruktör gör, säger Erika Gyllenswärd.
De som går utbildningen får ett kursbevis, som också går att veckla ut för att se en beskrivning av hur hjärt- och lungräddning går till.

Ett annat sätt att lära sig om hjärträddning under dagen är att gå en tipspromenad. Dels kommer det att finnas en tipspromenad för personalen på flygplatsen, men också en som alla kan delta i och bland annat tävla om en hotellövernattning.
På Arlanda finns 15 defibrillatorer som Luftfartsverket har placerat ut.
- De sitter utspridda så att de ska finnas nära till hands för allmänheten om någon på flygplatsen får hjärtstopp. Vem som helst får använda en hjärtstartare, säger Erika Gyllenswärd.
Erika Gyllensvärd är ansvarig för Arlandagränspolisens del i ett projekt som har fått namnet Salsa. Förkortningen står för Saving lives in the Stockholm area och startade eftersom man i Stockholms län jämfört med resten av Sverige var dåliga på att rädda personer som fått hjärtstopp. I projektet ingår SOS-alarm, räddningstjänsten, ambulanser och sjukhus. Dessutom har köpcenter och taxibilar från Taxi Stockholm utrustats med defibrillatorer.

Bakom temadagen på Arlanda flygplats står gränspolisen på Arlanda, tullverket, SAS, Luftfartsverket, Pressbyrån och Addici, som driver en ambulans på flygplatsen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om