Stoltheten och glädjen över sitt jobb lyser igenom när Ellen och Jessica, båda 39, berättar om sin resa i fastighetsbranschen och om sina projekt i Rosersberg och Arlandastad.
– Här kan det bli både en eller flera hyresgäster från små- och mellanstora företag med varierande verksamheter, säger Ellen Sederholm när vi är framme vid deras nybyggda gröna byggnad på Göran Hammarsjös väg, i området mitt emot Rosersbergs food court.
Hon och Jessica Schwieler är jurister i grunden och lärde känna varandra då de arbetade på en advokatbyrå i Stockholm. De stortrivs med att driva eget, både för möjligheten att tjäna pengar och för att jobbet passar dem.
– Man ska ha ganska bra nerver som fastighetsutvecklare. Du måste både våga ta ekonomiska risker och hålla dig lugn. Det blir en del sömnlösa nätter, men det hör till och vi gör det här för att vi tycker det är så kul, säger Jessica Schwieler.
Men det var från början inte lätt för dem att slå sig in i den mansdominerade branschen utan att ha några investerare eller ”gubbar med bra bankkontakter” i styrelsen.
– Vi har aldrig tagit in någon annan delägare eller annat kapital, säger Ellen och Jessica som började med att köpa oinredda vindar i Stockholm.
Vindarna lät de bygga om till lägenheter som de sedan sålde med vinst. Nu har de bytt ut vindsprojekten mot industrifastigheter och enstaka bostadsprojekt.
För att komma i gång maxade de 2014 banklånen på sina egna bostäder och stoppade in eget sparkapital i sitt företag Lenca Properties. Att få banklån är svårt för många små- och medelstora företag som vill investera i nya verksamheter. Därför har de på senare tid bland annat löst finansieringen genom en crowdfunding-tjänst.
Hur går det till?
– Den tjänst vi anlitar, Tessin, har en plattform av investerare som lånar ut pengar. Det är allt från fonder till institutioner och privatpersoner. Tessin skickar ut en presentation av varje projekt och så väljer investerarna om de vill låna ut pengar eller inte till projektet.
Crowdfundingen har gjort att de har kunnat genomföra många och snabba projekt samtidigt. Exempelvis byggde de nyligen 20 företagslokaler i Upplands Väsby på bara nio månader.
I Sigtuna kommun har de dels byggt 2 500 kvadratmeter företagslokaler nära motorvägsavfarten i Rosersberg. Och snart startar deras första projekt i Brista industriområde i Arlandastad. Där bygger de 4 000 kvadratmeter att hyra ut.
Att Sverige är på väg in i en lågkonjunktur är inget som skrämmer dem. Tvärtom tycker de att det verkar som om många små- och medelstora företag i Stockholm- och Uppsalaområdet ändå behöver lokaler.
– Det värsta kanske är över nu när folk har anpassat sig efter de nya räntorna med mera. Hösten och osäkerheten var jobbigast för de flesta företag. När man inte visste hur det skulle bli så pausade många det de kunde, säger Jessica Schwieler.
Trots att de inte släppt hyresrätterna i Arlandastad än så har flera intressenter hört av sig.
– Mindre verksamhetslokaler är ett segment som är lite bortglömt. Det finns många småföretag som behöver lokaler i anslutning till de stora lager- och logistikanläggningarna. Många har också suttit i lokaler närmare storstäderna, men blivit uppsagda för att ska byggas bostäder eller liknande. För dem är det jättesvårt att hitta nya lokaler på pendlingsavstånd, säger Ellen Sederholm.