Sigtuna anlitade lobbyister – kollega fick uppdraget

Öppenhet och transparens ska vara ledord för kommunledningen i Sigtuna, men ingen vill kännas vid inköpen av lobbyister. "Det är inte jag som fattat besluten", säger kommunalrådet.

Sigtunas seminarier i Almedalen anordnades med hjälp av lobbyföretaget Rud Pedersen.

Sigtunas seminarier i Almedalen anordnades med hjälp av lobbyföretaget Rud Pedersen.

Foto: Sigtuna kommun

Sigtuna2022-09-06 17:00

Den styrande majoriteten i Sigtuna (M, C, KD, L och SfS) gör en stor affär av att kommunen i dag styrs med "öppenhet, transparens och samarbete", som det står i partiernas gemensamma valbroschyr.

Trots det har kommunledningen köpt in lobbytjänster utan formella eller dokumenterade beslut och övriga partier har fått veta om inköpen först i efterhand. Fram till i dag har handlar det om inköp för 618 400 kronor från Rud Pedersen Public Affairs.

Det visar sig också att kontaktpersonen för lobbyföretaget och den som sålde in uppdragen till Sigtuna kommun 2020, Peter Carpelan, är moderat politiker och ledamot i regionfullmäktige, tillsammans med Olov Holst (M), Sigtunas kommunalråd.

undefined
Kommunstyrelsens ordförande Olov Holst.

Men Olov Holst säger att allt är korrekt.

– Direktupphandlingar får man ju göra upp till 700 000 kronor. När vi använder konsultstöd är det långtifrån alltid politiska beslut. Sedan när det gäller dokumentationen, där är jag inte insatt i alla de hundratals regler förvaltningen har.

Enligt kommunens regler ska varje inköp över 100 000 kronor följas av skriftlig dokumentation om vem som fattat beslutet, vad som köps in, till vilket pris och skälen till att göra inköpet. Dokumentet ska också diarieföras. Det har inte skett vid inköpen från Rud Pedersen.

Holst säger att det är kommundirektören, Birgitta Pettersson, som tagit initiativ till inköpen.

– Jag har inte fattat besluten, jag har varit inblandad i processen och sagt att det är okej att vi använder Rud Pedersen.

Är det lämpligt att köpa in tjänster av någon som man känner?

– Om det skulle vara ett problem att man känner någon på en public affairs-firma, då skulle vi inte kunna använda någon alls. Det vimlar av politiker och ex-politiker i dem. Den kopplingen är omöjlig att undvika men hade inget med det här att göra, säger Olov Holst (M).

Men är det inte lite för nära att vara inblandad i beslut när det ändå handlar om att ge honom ett jobb?

– Han är fritidspolitiker och det här är hans jobb. Att vi sitter i samma fullmäktige tycker jag faktiskt inte har med saken att göra.

Birgitta Pettersson svarar inte på frågan om vem som fattat besluten eller hur de motiveras, utan säger bara att besluten följer kommunens rutiner.

– Det här är ingen upphandling. Det vi brustit i är att vi inte dokumenterat på rätt ställe.

Oppositionen är kritiska till valet av Rud Pedersen med anledning av kopplingen mellan Olov Holst och Peter Carpelan, en relation som oppositionsrådet Marie Axelsson, (S) kallar "knepig". Hon hade önskat att saken tagits upp i kommunstyrelsen.

– Om man inte fattar besluten offentligt är man inte transparent. Det är också svårt att granska beslut om det inte finns protokoll. Vi i oppositionen har då heller ingen möjlighet att visa vad vi tycker om något som kommunledningen fattar beslut om, säger hon.

Även Vänsterpartiet är kritiska.

– Det låter inte bra när två partikamrater pratar ihop sig när det gäller ett uppdrag som kostar ganska mycket för kommunen. Olov Holst vill gärna använda ordet transparens, men jag ser inte att det här är transparent. Och man kan göra mycket med de pengarna, säger Niklas Andersson (V), som tycker att det liknar jäv.

Enligt Olov Holst är det en vanlig kritik från oppositionen. 

– Som ofta med oppositionen så förstår de inte att det händer massor i styrningen av en kommun som de inte alltid är inblandade i, säger han.

Offentlig upphandling...

... är processen som myndigheter använder för att göra inköp. De offentliga upphandlingarna görs för att skattemedel ska användas så effektivt som möjligt och vara öppna för insyn.

För inköp under 700 000 kronor är det möjligt att göra en så kallad "direktupphandling", då tar myndigheten direkt kontakt med leverantören. Organisationen ska anta riktlinjer för direktupphandling samt dokumentera skälen för inköp som uppgår till minst 100 000 kronor.

Källa: Upphandlingmyndigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!