– Jag vet att han mådde dåligt, men visste inte att det var så illa. Han var en typisk man som höll smärtan inom sig, säger hans änka, som vi kan kalla för Tina som bor i Sigtuna kommun.
Kommunen har det fjärde högsta antalet självmord per 100 000 invånare i Stockholms län. Utifrån det vill Socialdemokraterna i Sigtuna kommun att man tar fram en handlingsplan för suicidprevention 2020 i kommunen. De får medhåll av den politiska majoriteten.
Vi träffar Tina på ett hotell. Hon är sjukskriven, men bubblar med positiv energi. I början av samtalet pratar hon om händelsen som om det bara var vanlig fakta.
Hennes man tog livet av sig 2015, kort efter en stor familjefest. Han höll då ett fint tal, och bad deras barn att ta god hand om sin mamma.
– Vi förstod inte vad han menade. Nu förstår jag att det var hans avskedsmiddag, säger Tina.
Hon håller hårt om sin kaffekopp och tittar på den länge.
– Han var så glad. Nu när jag har läst mycket kring självmord förstår jag några tecken. När de har väl bestämt sig får de en "high" och blir glada mot slutet, glada att de har tagit beslutet. Det kanske så det var för honom.
Morgonen efter festen hittade Tina hans kropp i hemmet.
Man vet inte varför mannen gav upp. Men han hade skulder via sms-lån som uppgick till ett miljonbelopp. Tina visste inte om detta när han levde.
– Vi hade bra jobb både två. Jag trodde vi hade det bra ekonomiskt. Jag lät honom ha hundra procent koll på vår ekonomi.
Familjen har reagerat annorlunda. Hennes föräldrar har hjälpt henne på alla möjliga sätt, men pratar inte om det.
Barnet har flyttat hemifrån, bort från alla minnen.
Tina, i sin ensamhet, har pratat om sina känslor och fått mycket stöd och kärlek. Att prata om självmordet har varit hennes räddning. Hon upptäckte att många personer delar hennes erfarenhet – många har en anhörig eller vän som har dött genom självmord. Tina är inte alls ensam i sin sorg. Hon behöver varken skämmas eller känna skuld.
Nyligen gick hon och sonen på Aviciis konsert – först då uttryckte sonen sin saknad.
Nu har fem år gått sedan Tinas mans död.
– Vi kommer aldrig över det. Det tror jag inte vi gör. Man lär sig leva med det, säger hon. Och då börjar tårarna rinna.
I Sverige tar cirka 1 500 personer sitt liv varje år, varav 70 procent är män. Av de 1 268 personer som dog av självmord 2018 var nio barn under 15 år.