Vill att Skolverket omprövar beslut

Sigtuna kommun håller inte med Skolverket om att yrkesförarutbildningen har brister.

Alla som gått lastbilsförarutbildningen har nu jobb. Men Skolverket vill ha tillbaka pengarna för utbildningen.

Alla som gått lastbilsförarutbildningen har nu jobb. Men Skolverket vill ha tillbaka pengarna för utbildningen.

Foto: Peter Söderlund/UNT arkiv

Sigtuna kommun2019-10-29 14:00

I förra veckan rapporterade tidningen att Skolverket kräver tillbaka 380 000 kronor från Sigtuna kommun. Bakgrunden är en granskning som Skolverket gjort och som enligt dem visar att fyra elever på lastbilsförarutbildningen inte har fått tillräckligt mycket praktik.

Men nu planerar Sigtuna kommun att be Skolverket att ompröva beslutet.

– Vi menar att utbildningen uppfyller kraven. Vi sökte statsbidraget tillsammans med flera andra kommuner. Av de fyra elever Skolverket begär återbetalning för från Sigtuna kommun är två från Upplands-Bro kommun, en från Sigtuna och en från Knivsta, säger Mikael Brant-Lundin, chef för Sigtuna kommuns utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltning.

Skolverkets krav när utbildningarna startade var att 15 procent av undervisningen skulle bestå av praktik ute på arbetsplatser.

– Nu har Skolverket räknat ut att det behövs 30 dagars arbetsplatsförlagd utbildning för att fullgöra kravet, annars kräver de tillbaka anslagen för hela utbildningen.

I de fall som Skolverket begär återbetalning av Sigtuna kommun har eleverna fått mellan 27 och 23 dagars praktik. 

– Men kursanordnaren har genomfört hela kursen snabbare än vad Skolverket beräknat och därför utgör 23 dagar 15 procent av utbildningen. Det är tråkigt att Skolverket väljer att gå ut så hårt och peka på brister, när branschen och eleverna är nöjda med utbildningen, säger Mikael Brant-Lundin,  som nu kommer begära att Skolverket ska titta på deras två elevärenden en gång till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!