Utsatta barn får vänta för länge – kritik mot kommunen

Barn i riskzonen får vänta för länge på utredning hos individ- och familjeomsorgen i Sigtuna. Det konstaterar Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, efter en granskning.

Ivo är klar med tillsynen av individ- och familjeomsorgsnämnden. 
Redan i början av året har S i Sigtuna larmat om de sega utredningarna. På bilden: oppositionsrådet Marie Axelsson (S).

Ivo är klar med tillsynen av individ- och familjeomsorgsnämnden. Redan i början av året har S i Sigtuna larmat om de sega utredningarna. På bilden: oppositionsrådet Marie Axelsson (S).

Foto: Jeanina Santiago

Sigtuna kommun2020-08-10 17:01

Ivo är klar med tillsynen av individ- och familjeomsorgsnämnden, IFO. Utredningen har initierats efter två Ivo-anmälningar under 2019.

Enligt Ivo har nämnden brustit genom bland annat långsam handläggning. En utredning varade i drygt åtta månader. Ivo kräver i sitt beslut bättre rutiner och arbetssätt inom förvaltningen. 

Redan i början av året har Socialdemokraterna i Sigtuna larmat om de långdragna utredningarna som gäller utsatta unga. Enligt dem har många ärenden gått över utredningstidsgränsen på 120 dagar.

– Det är allvarligt och oacceptabelt, säger oppositionsrådet Marie Axelsson (S). 

Men de bekymmersamma utredningstiderna är nu på god väg att ordnas upp, enligt Anna Malm Kelfve (M), ordförande i individ- och familjeomsorgsnämnden. 

– De långa utredningstiderna beror exempelvis på att polisen bett om förlängd utredningstid, att vårdnadshavare till barn inte befunnit sig i Sverige och därför inte kommit till samtal, och att det tidigare funnits en kultur bland handläggare att inte avsluta utredningar ifall något ytterligare skulle tillkomma kring barnet eller ungdomen längre fram. Det har gjort att läget har sett dåligt ut, säger Anna Malm Kelfve (M).

Åtgärder har nu vidtagits för att korta utredningstiderna. Kommunen har bland annat tillsatt en socialsekreterare med inriktning mot barn i teamet för våld i nära relationer. En annan åtgärd är att utredningar ska avslutas i systemet och inte ligga öppna när det inte är en pågående utredning.

Trots dessa åtgärder räknar dock varken oppositionen och kommunledningen med att problemen är över. Som en effekt av coronapandemin kan flera barn ha fått det tuffare. 

Kommunens siffror visar på ett stigande antal orosanmälningar. Från mars till maj har 654 orosanmälningar gällande unga inkommit. Samma period i fjol kom 604 anmälningar. 

Oppositionsrådet Marie Axelsson (S) berättar att det inkom cirka 50 orosanmälningar per månad innan sommaren, nästan två anmälningar per dag. Det beräknas bli värre på hösten. 

– Med anledning av en högre polisnärvaro kan vi räkna med att polisen kommer att göra fler anmälningar till socialtjänsten, säger Marie Axelsson (S).

– Erfarenheten säger också att anmälningar från skolor och förskolor ökar i början av höstterminen, säger Anna Malm Kelfve (M). 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!